Slika nije pronađena

Ovaj crtež poznat je pod raznim nazivima: 'Mlada i stara žena', 'Djevojka i starica', 'Supruga i svekrva' i 'Stara vještica i mlada žena'. Bez obzira na mnogo imena, ima samo jednu poruku.

Riječ je o jednoj od najstarijih optičkih iluzija koja je pojavila u Njemačkoj u 19. stoljeću. Na crtežu SU mlada djevojka i starica, ali većina ljudi u prvi tren (a neki i mnogo duže) mogu vidjeti samo jednu od njih. Ovisno o tome koju prvu ugledate, postoje tumačenja. Dobro pogledajte sliku; koga vidite?



Djevojka

Ako ste na slici prvo ugledali djevojku onda ste vesele prirode, optimistični, mladenačkog duha, spremni za nove izazove, druželjubivi i poletni.


Starica

Ako ste na slici prvo ugledali staricu vjerojatno ste oprezni po prirodi, pesimistični, skeptični, racionalni, zatvoreni i ozbiljniji.

Budući mnogi koji ugledaju staricu ili djevojku imaju poteškoća vidjeti drugu osobu, malo ćemo vam olakšati.

Djevojka na crtežu je okrenuta licem od vas, gleda u daljinu, iz profila joj se vide nos i trepavice. Sa šešira joj vijori bijeli veo, nosi raskošnu bundu, dekolte joj je diskretno otkriven, a oko vrata ima ogrlicu.

Starica nam je okrenuta iz profila. Djevojčino uho je staričino oko, linija obraza i vilice je nos starice, a ogrlica su staričina usta. Veo koji vijori s djevojčinog šešira je marama koju starica nosi na glavi.

I.N.

Optička iluzija crtež starica i djevojka

Još vijesti