Slika nije pronađena

Marko Miroslav Bača iz Dugog Sela nije samo običan srednjoškolac. Ovaj učenik 4. razreda Srednje škole Dugo Selo, jedan je od najuspješnijih mladih hrvatskih inovatora čije su ideje oduševile i najpametnije umove.

Naime, Marko je prošle godine na Međunarodnom sajmu inovacija osvojio zlatnu medalju za genijalan izum, čiji su potencijal prepoznali mnogi. Riječ je o narukvici za kontrolu putnika u autobusnom prijevozu, koja onemogućava polazak autobusa ako svi putnici nisu na broju.Upitali smo Marka kako je uopće došao do ove odlične ideje.

`Ideja je došla tako što je u proteklih par godina barem jednom mjesečno na nekom od portala ili naslova u novinama osvanulo da je dijete ostalo ili na odmaralištu ili se sa svojom grupom nije krenulo kući´, prokomentirao je Marko te nadodao da je samo istraživanje i razvoj prototipa ovog sistema trajalo oko godine dana.

Prema Markovim riječima izum se sastoji od tri dijela – aplikacije, uređaja koji se ugrađuje u autobus i korisničke narukvice.

`Korisnici prilikom ulaska dobivaju svoju narukvicu koju zadržavaju do kraja putovanja te prilikom ulaska/izlaska iz vozila prislanjaju narukvicu na sustav. Sustav sve pamti te nudi mogućnost pregleda odsutnosti putnika prilikom pokretanja vozila´, objašnjava Marko.Ovaj nadareni srednjoškolac ima velike planove za budućnost te se nada kako će ju uspjeti ostvariti u Hrvatskoj. Trenutno marljivo radi na pripremi izuma za naše tržište te se priprema za upise na fakultet.

`Odustati? Nikada! Ako odustanem onda bih bio primoran zatvoriti sve postojeće poslove i napustiti Hrvatsku trbuhom za kruhom, a to ne želim. Konstantno radim na novim proizvodima i prototipovima i u zadnje vrijeme dosta često za domaće naručitelje.´

`Fakulteti u Hrvatskoj su u redu, nema potrebe ići van studirati. Nakon fakulteta bih volio ostati u Hrvatskoj i tome se iskreno nadam, ali sve ovisi o okolini.´No uz to što ima oko za izume, Marko ima smisla i za fotografiju.

`Fotografija je moja velika ljubav. Toliko sam se zaljubio u nju da sam se odlučio i školovati za fotografa - što sam prošle godine i završio. Najviše me privlače svakodnevni motivi iz drugačije perspektive, posebno macro fotografija.´Markov talent prepoznali su i u drugim zemljama Europe, a tome svjedoče i brojne nagrade.

`Što se tiče nagrada o tome bi mogli stvarno do sutra, ima ih jako puno pa ću izdvojiti par njih. Kao kruna 2016. je izložba inovacija iENA 2016. u Nürnbergu gdje je osvojena zlatna medalja. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016 održane u Zagrebu- srebrna medalja i Izložba Innova gdje je osvojena zlatna medalja te javno priznanje Zagrebačke županije za njezinu promociju u zemlji i svijetu. Ima ih još dosta no po meni ove su najvažnije

Držimo fige, Marko sretno!


Foto: Marko Bača

S.T.R.

Nemaju fejs ni Instagram: troje hrvatskih školaraca otkrilo kako je živjeti bez društvenih mreža

Ostavio nas bez teksta: 19-godišnji Michel iz Hrvatske kupa se u ledu

Za 15-godišnjim Rokom iz Splita vrište cure iz BIH i Srbije, a ovdje nitko ne zna za njega

intervju marko bača tinejdžer inovator godine

Još vijesti