Slika nije pronađena
Pubertet je vrijeme razvoja i rasta te je bitno da za to vrijeme dobivaš sve nutrijente kako bi mogla pravilo odrasti. Nažalost, nisu sve cure svjesne toga, pa se često dogodi da upravo pubertet provedu po raznim, štetnim dijetama. Naravno, uvijek postoje cure koje se moraju pridržavati dijete iz različitih zdravstvenih razloga, ali u tim slučajevima je doktor taj koji propisuje dijetu pa se on pobrine da ih ne zakine u tom dijelu.

Svi znamo da su dijete štetne te da mogu dovesti do raznih poremećaja u prehrani, od kojih su najpoznatije anoreksija i bulimija. Izgladnjivanje nije način da se dođe do 'savršenog' tijela, no neke cure to jednostavno ne mogu shvatiti. Možda se na trenutke čini da 'savršeno' tijelo je ono koje imaju manekenke i celebrityji, no istina je da je savršeno tijelo ono koje je zdravo!

Osim što dijete loše utječu na fizičko zdravlje osobe, nedavno istraživanje je pokazalo da može dovesti i do stvaranja novih, štetnih navika!

via GIPHY


Istraživanje je provedeno na više od 3.300 srednjoškolki u Waterloou u Kanadi, te je pokazalo da su cure koje su na dijetama, sklonije pušenju cigareta, izlascima svakog vikenda i redovitom opijanju! Uz sve to, vrlo je moguće da će cure na dijeti preskakati obroke, a to je najvjerojatnije povezano s činjenicom da imaju loše mišljenje o vlastitom tijelu.

Ono što je zbunilo znanstvenike jest činjenica da je pretjerano i redovito opijanje povezano s curama koje pokušavaju smršavjeti! I dok (donekle) ima smisla zašto cure koje pokušavaju izgubiti kile počnu pušiti ili ne jedu redovito, zanimljivo je i pokupe ove ostale štetne navike. Znanstvenici smatraju kako do toga dođe zbog nebrojeno puno faktora, no kao bitniji bi izdvojili loše mišljenje o vlastitom tijelu.

via GIPHY


Od ispitanih, čak sedamdeset posto cura je reklo da je barem jednom išlo na dijetu, što je zabrinjavajući broj, s obzirom na to koliko štete dijeta donosi! Amanda Raffoul, koja je vodila cijelo istraživanje, je rekla kako čak i pozitivno i dobronamjerno promoviranje dijete, može dovesti do toga da cure pokupe upravo ono najgore te predlaže da se težina prestane gledati kao jedan od pokazatelja zdravlja, već da se ti zaključci donose iz ostalih podataka.

Moramo se složiti s njom, ako uzmemo u obzir koliko štete dijeta donosi....

Jesi li ti ikada išla na dijetu i jesi li pritom pokupila neku od štetnih navika?


Foto: Giphy/Profimedia

A.Š.

Pročitaj još: 

Na dijeti si? Evo zašto svejedno moraš imati cheat day!

Dijete su nekad totalno nepraktične - ovo su stvari kojih se odričeš na dijeti, a ne bi trebala

Preludi i besplatni načini kako smršavjeti bez teretane ili dijete

mršavljenje #zdravlje Istraživanje Dijeta štetne navike

Još vijesti