Slika nije pronađena

Prije dva mjeseca 15-godišnjak iz Zagreba pušio je osvježivač zraka i umro. Kupio ga je u Smart shopu s prijateljicama nakon čega su ga smotali u džoint koji je za mladića bio koban.

Iako je njegova smrt potresla mnoge, nije utjecala na smanjenje broja tinejdžera koji puše osvježivač. Ovaj tjedan nekoliko srednjoškolaca iz Osijeka su također pušili osvježivač i završili u bolnici. Na njihovu sreću, nisu završili kao zagrebački tinejdžer.

Kako su osječki rednjoškolci otkrili za portal Telegram.hr, pušenje aromatiziranog osušenog bilja sa sintetičkim kanabinoidom koji djeluje slično kao THC (psihoaktivna tvar u marihuani) vrlo je popularno među tinejdžerima iz svih tamošnjih škola. Iako je riječ o osvježivaču zraka (koji se uvozi iz Azije), vrlo je popularna roba i u tobacco shopovima.


Mario, 17: ‘Vrtjelo mi se, grčili su mi se mišići, povraćao sam…’

'Prije škole sam zapalio previše. Počela je vrtoglavica, grčenje mišića, muka, povraćanje i najgore od svega utjecalo mi je na psihu. Počeo sam gubiti svijest i po glavi su mi se vrtjele svakakve linije i slike iz života. Najgorih pola sata u životu. Od tada više ne konzumiram osvježivač. Inače, kupovali smo ih na tobbaco shopovima po cijenama od 75 do 120 kuna, mota se s duhanom u rizlu i kartonskim filterom. U ovakvim danima nestašice marihuane prisiljeni smo zapaliti kemiju, jer je ponekad lijepo pobjeći od svakodnevnog života i otići u drugu dimenziju. Ali je bitno staviti neku normalnu količinu, što ja nisam znao.  

Marko, 18: ‘Zaboravim na probleme’

Moji prijatelji i ja radimo to zato što je dobar osjećaj. Dobro je to što zaboraviš kratko svoje probleme. Opušta me i diže, a većinom to pušim na kraju dana da se smirim od stresa. Vikendom izbjegavam jer nije baš dobro to miješati sa alkoholom. Dok pušim preko tjedna, pušim s cijelim društvom, sa svima koji puše. To je legalno, ima raznih vrsta tih kemija – jačih i slabijih. Košta od 75 do 100 kn i mota se s duhanom, ali se ne smije pretjerati što većina ljudi koje znam radi.

Ivan, 18: ‘Kad je izlazak vikendom, ne mogu odbiti’

Pa radim to čisto iz znatižlje. To definitivno nije dobro zato što šteti na sve moguće načine, ali kad je izlazak za vikend ne mogu odbiti. Osjećaj je nekako van dimenzije. Sve je usporenije i razmisljaš o tristo stvari odjednom. Osjećaš se opušteno. Pušim s prijateljima iz društva, ali ne svaki dan. Možda za vikend jedanput ili dvaput. Ivan, 18

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto:/Izvor: Telegram.hr
I.N.

Pročitajte još:

Dvoje maturanata u Osijeku završilo u bolnici zbog pušenja osvježivača zraka

Zagrebački tinejdžer umro nakon pušenja sintetičkog kanabisa

Pušenje sve manje cool: puši samo 9% tinejdžera

Pušenje maturanti

Još vijesti