Slika nije pronađena

I dok su prije desetak godina mnogi klinci htjeli biti doktori ili odvjetnici, danas svi češće kad narastu žele biti blogeri ili YouTuberi i to je scena koji je svaki dan sve veća – rezultat je to i istraživanja koje je predstavljeno na konferenciji DIABLOG.

Istraživanje je u listopadu ove godine provela agencija Dialog komunikacije, a u njemu je sudjelovao 171 aktivni bloger u Hrvatskoj. Tako je prosječan bloger žena (90,6 posto), koja živi u Središnjoj Hrvatskoj, ima između 25 i 35 godina i visoko je obrazovana (42,7 posto).

Iako svoj blog i dalje smatraju hobijem, u odnosu na prošlu godinu veći broj blogerica od njega zarađuje, a najviše su prisutne na Facebooku i Instagramu, čija upotreba je u porastu.


Većina ih mjesečno zarađuje između 3 500 i 5 500 kuna.

Ispitanice su navele kako blogove pišu između tri i pet godina (36,6 posto) i kako mjesečno objavljuju dva do tri blog posta (42,1 posto). Najzastupljenije kategorije su ljepota (31 posto), gastro (17 posto), moda (10,5 posto) i putovanja (6,4 posto).
Velika većina blogerica surađuje s brendovima
(77,8 posto), a suradnja uključuje kompenzaciju u novcu ili proizvodu/robi/usluzi, piše Zimo.dnevni.hr.


Kao top trendove istaknule su javljanja "u živo", video i Instagram story.

Tijekom rasprave istaknuto je kako u Hrvatskoj postoje i blogeri koji pokrivaju druga područja poput knjiga i sporta, ali se ti blogeri još uvijek nisu dovoljno "probili", odnosno mnogo ih je manje nego beauty blogera.


Ako misliš da imaš talent ili ako imaš neku precool ideju javi nam se na maja@teen385.com, na

Facebook ili Instagram i možda ti možemo pomoći da ostvariš svoj plan! Teen385 sprema prefora projekt za buduće youtubere i blogere - javi nam se!


Foto: Unsplash

I.I./Zimo.dnevni.hr


Pročitajte još:

Postani slavna blogerica ili YouTuberica– 6 trikova koje moraš znati ako želiš uspjeti

Imaš Viber ili Instagram na svom mobitelu? Evo što ne smiješ propustiti!

Priče iz YouTube svijeta - kanalom do slave došli mnogi, ali jesu li totalno fora ili srednja žalost?

blog blogeri youtube

Još vijesti