Slika nije pronađena

Jedna od učiteljica koja svoje učenike želi naučiti i više od zbrajanja ili ispravnog pisanja č i ć, svojom je reakcijom na učenika koji je prepravio odgovor u testu kako bi dobio veću ocjenu iznenadila sve.

Učiteljica engleskog jezika, Tamara Vučković, na svom je Facebook profilu prije par dana objavila kratku priču, svoje iskustvo nastalo tijekom jednog radnog dana. Predaje učenicima u Osnovnoj školi bana Josipa Jelačića u Zagrebu, a kroz godine rada susretala se s brojnim situacijama kada je netko varao na testu. Isto se dogodilo i taj jedan dan, kada je jedan učenik prepravio netočan odgovor u točan i požalio joj se da je pogrešno ispravila. Kako je napisala u svojoj objavi, znala je sa sigurnošću da je prepravio odgovor i umjesto da mu pred razredom to i kaže ili ga kazni, napravila je nešto puno bolje što ga je naučilo lekciju.Ne koristi se kaznama, već ima drugačiji pristup, za koji vjeruje da je u konačnici učinkovitiji. A koja je onda bila njena reakcija na ovu situaciju? Pročitaj u njenoj objavi, koju prenosimo u cijelosti:

'Jučer mi je jedan učenik prepravio jedan netočni odgovor u testu i došao mi se požaliti kako sam mu pogrešno vrednovala taj zadatak. Budući da sve granične ocjene više puta provjeravam, znala sam da je prepravio odgovor. Nije to prvi puta u 15 godina da mi se to dogodilo, ali sam prvi puta ovako odreagirala.
Rekla sam mu da izađe na trenutak iz razreda. Kada smo izašli, pogledala sam ga u oči i mirno pitala trebam li mu uopće išta reći. Iste sekunde počeo je plakati, ispričao se i rekao kako zna da će sad biti kažnjen. Ja nisam učinila to što je očekivao već sam ga umjesto toga zagrlila i rekla kako razumijem da je silno želio peticu, ali da način na koji je to pokušao nikako nije u redu. Rekla sam mu da mu nemam namjeru dati neku posljedicu (riječ "kazna" ne koristim) i da ne planiram čak to ni spominjati pred drugim učenicima. Sve što želim od njega je da ubuduće bude fer. U nevjerici, ali zahvalnog pogleda obećao mi je da to više neće učiniti. I vjerujem mu.
A ja, ja sam osjetila da sam ovaj puta učinila "ispravnije". I to je razlog zašto ovo i dijelim.
Mislim da se svi skupa previše koristimo kaznama, kaznenim bodovima i sličnim "rješenjima", a ono što je najteže, ali najčešće jedino potrebno nalazi se u sintagmi: Poveži se i preusmjeri!'Foto: Freepik – pressfoto/ Facebook/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Koliko obavijesti s društvenih mreža dobiješ tijekom dana? Učiteljica je provela eksperiment u razredu

Rezultati probne državne mature - matematika je i dalje najveća muka, ali iz jednog predmeta veliko poboljšanje

Drugačije od svih drugih srednjih škola: U Zagrebu se na jesen otvara gimnazija kakvu još niste vidjeli

Učenik lekcija varanje učiteljica test

Još vijesti