Slika nije pronađena

Što određuje popularnost u školi? Nekad su to oni zgodni, nekad oni koji imaju dobre ocijene, nekad oni koji imaju naviše followera na Instagramu, a nekad nešto skroz deseto. Ali svaki razred i škola imaju one popularne i one manje popularne.

A čini se da status koji nosiš u osnovnoj ili srednjoj školi može utjecati na ostatak tvog života. Kako smatra  Mitch Prinstein, autor knjige  POPULAR: The Power of Likeability in a Status-Obsessed World, smatra da je naš mozak oblikovan prema tome tko smo i što smo u tinejdžersko doba.

U pubertetsko doba naš mozak prolazi kroz period najveće promjene i razvoja i tada počinjemo razmišljati kao odrasli, a ne više kao djeca. Možda je najveći 'problem' u tome što puno pažnje u tom periodu obraćamo na to što drugi misle o nama.'Iskustva koja proživimo u tinejdžerskim godinama mogu utjecati na naš mozak koji se prema tome oblikuje i neka sjećanja i navike ostaju urezane zauvijek'
, objašnjava Mitch.

Ako zvuči malo zbunjujuće, evo primjera:

Ako ti netko u školi kaže da je tvoj rad bez veze (a nisi popularna) odmah ćeš pasti u bed i vjerovati u to da ti je zbilja rad glup. Kasnije u životu kad ti netko kaže da je nešto što si napravila glupo ti tvoja će prva reakcija biti bediranje umjesto da se zauzmeš za sebe i kažeš da nije glupo. Ali tvoj mozak je tako naučio u ranim danima, piše Metro.co.uk.

 

Ako si se prepoznala u ovome, dobra stvar je uvijek promjena okoline izvan škole/razreda. Nađi frendove izvan škole s kojima ćeš moći biti ono što jesi. Također, super stvar je promjena razreda ili odlazak iz osnovne u srednju kad se dosta stvari promijeni.

I važno je znati – ti imaš kontrolu nad svojim životom, nitko drugi i ti možeš odlučiti hoćeš li dozvoliti da nečije mišljenje utječe na tebe.

Foto: Pixabay

I.I.

Pročitajte još:

Kraj osnovne ili srednje škole – problemi koji kuže svi koji napuštaju ekipu

Najgora situacija u školi – što napraviti kad te netko trača?

5 razloga zbog kojih prekid s frendicom više boli od prekida s dečkom

Škola Popularnost Mozak