Slika nije pronađena

Evo nas, petak je trinaesti. Zbog vjerovanja da je nesretan svjetske ekonomije trpe milijunske gubitke na taj dan jer manje ljudi izlazi van, manje se kupuje, manje se preuzima bilo koji rizik. Što vi mislite – je li to čisto praznovjerje ili ipak ima nešto u cijeloj toj fami oko petka trinaestog?

No, nije svima nesretan petak trinaesti pa tako u Turskoj i Španjolskoj vjeruju kako je nesretan utorak trinaesti!

Nije sasvim jasno zašto se u našoj kulturi vjeruje da je petak trinaesti nesretan dan. No, za to, dakako, postoji niz teorija. Jedna od teorija je da je Eva zavela Adama u petak, a svi znamo kako je to završilo, potom da je na posljednjoj večeri s Isusom sjedilo trinaestoro ljudi, odnosno trinaesti je stigao Juda koji je izdao Isusa, a postoji i teorija da je broj dvanaest savršeni broj iza kojeg onda slijedi jedan totalno drugačiji, trinaestica koja donosi nesreću i nemir. U starom Rimu postojalo je i vjerovanje kako se vještice skupljaju u grupama po dvanaest, dok je trinaesto mjesto bilo rezervirano za vraga. Nadalje, u petak je razapet Isus te je također u petak Kain ubio Abela.

Također, na petak trinaesti 1307. godine francuski je kralj Philippe le Bel u dogovoru s Papom donio zakon o uhićenju vitezova Templara. Na stotine ovih vitezova u sljedećih je sedam godina ubijeno, mučeno ili zatvoreno.

Jedna od teorija o petku trinaestom dolazi nam i iz Norveške. Naime, dvanaest je bogova u Valhalli, nebu imalo večeru i zabavu, na koju je banuo trinaesti nezvani gost, zao i pokvaren Loki. Loki se počeo zabavljati te je stvari organizirao tako da Hoder, slijepi bog tame strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro, a cijelom je zemljom zavladala tama. Od tog trenutka nadalje brojka trinaest se smatra kobnom i zloslutnom.

Zanimljivo je kako postoje narodna vjerovanja da na petak trinaesti ne treba mijenjati posteljinu jer slijede noćne more, ali ni rezati nokte jer slijedi tuga.

Što vi mislite o petku trinaestom? Je li to datum kao i svaki drugi ili je ipak nešto nesretniji od drugih datuma u godini? Jeste li na ovaj dan oprezniji nego inače i hoćete li se danas odvažiti odrezati nokte?

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

petak