Slika nije pronađena

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Preporuku za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja koja sadrži popis deficitarnih (traženih) i suficitarnih (teško zapošljivih) zanimanja za 2019. godinu po županijama.

'Uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su se udružili i proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku. One se ne odnose  samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata. Preporuke vama mogu pomoći da lakše odaberete svoje buduće zanimanje, dok kreatorima obrazovnih politika mogu pomoći da lakše odrede upisne kvote', objašnjava HZZ u Preporuci. Za neka zanimanja nema dovoljno kandidata tj. radnika, a s druge strane, krivi odabir zanimanja i neusklađenost obrazovnog sustava sa sustavom rada krivci su za veliku stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj.

via GIPHY


Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije dvogodišnji i trogodišnji srednjoškolski programi koji se rijetko upisuju su oni za tesara, krovopokrivača, limara, bravara, staklara, pekara, tapetara ili mesara. To su ujedno i neki od obrazovnih programa u kojima bi trebalo povećati broj upisanih i stipendiranih učenika jer su to tražena zanimanja.

via GIPHY


Kad se radi o fakultetima, u istu kategoriju traženih zanimanja spada medicina i nastavnički smjerovi matematike, fizike, kemije i informatike. Također, računarstvo, logopedija, farmacija, rehabilitacija, elektrotehnika i strojarstvo su sveučilišni studiji koji su veoma traženi na tržištu rada.

via GIPHY


S druge strane, obrazovni programi u kojima bi trebalo smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika su fotografi, tehnički crtači, frizeri, veterinarski tehničari, tehničara za mehatroniku, upravni referenti, ekonomisti, kemijski tehničari, itd. Kad se radi o studentima, u Zagrebu je previše politologa, studenata filozofije, novinarstva, tekstilnog i modnog dizajna, grafičke tehnologije, tekstilne tehnologije i inženjerstva, agronomije, prometa, veterinarske medicine i poslovne ekonomije. Lakše će vam biti naći posao ako se klonite ovih zanimanja i odaberete neko koje je traženo.

via GIPHY


Da biste detaljnije saznali koja zanimanja su najtraženija u vašoj županiji, bacite oko na Preporuku dostupnu na službenim internetskim stranicama HZZ-a.


Foto: Giphy/Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

Biraj pametno i budi 'tražena roba u gradu' - pogledaj popis zanimanja s kojima je lako pronaći posao

Dobro plaćena zanimanja nikoga ne zanimaju – u ovih pet smjerova nije upisan nijedan učenik

Pripazite prilikom odabira škole – deset zanimanja među kojima ima najviše psihopata

hzz najmanje tražena zanimanja Hrvatski Zavod Za Zapošljavanje preporuke trazena_zanimanja zanimljivost

Još vijesti