Slika nije pronađena

Jedno od čudnijih pitanja moderne ere - kada se 'internetska slava' pretvara u stvarnu slavu i celebrity status? Prema UK regulatoru, magični broj je 30.000 followera.

Uprava za standarde oglašavanja u Velikoj Britaniji [ASA] objavila je svoju presudu kad se radi o predstavniku tvrtke Sanofi. Britanski lifestyle bloger, s 32 tisuće Instagram followera, podijelio je sponzorirani post u veljači s prikazom i pričom o nekoliko Sanofi-jevih proizvoda, antihistaminicima i pomoćnim sredstvima za spavanje.


via GIPHY


ASA je izjavila da je Instagram oglas predstavljao celebrity endorsement lijekova, što nije dopušteno u skladu s britanskim zakonom. Sanofi je odgovorio da je 32 tisuće followera, koji su u to vrijeme pratili blogera, znatno manji broj followera nego što imaju slavne osobe, kao što su komičar Stephen Fry koji ima 359 tisuća followera ili nogometna zvijezda David Beckham koji ima čak 55 milijuna followera te oglas ne bi trebao biti podložan tim pravilima. U svojoj presudi, ASA je utvrdila da je 30 tisuća followera značilo da je njegov sadržaja imao pozornost značajnog broja ljudi i da se kvalificira kao slavna osoba za potrebe zakona o oglašavanju.


via GIPHY


U SAD-u, Savezna trgovinska komisija uložila je svoju prvu pritužbu protiv pojedinačnih influencera na društvenim medijima 2017. godine kada je postigla nagodbu s dva YouTubera zbog navoda o obmanjujućem oglašavanju. Od tada agencija nastavlja pratiti oglašivače društvenih medija koji ne otkrivaju svoje veze s proizvodima koje oglašavaju. No, američki zakon fokusira se na odnose, a ne na veličinu publike.

via GIPHY


Najbolja praksa je ta da bilo tko s blogom, video blogom ili društvenim mrežama javno objavi svaki put kad razgovara o bilo kojem proizvodu, usluzi ili poslu s kojim ima bilo kakvu vezu - čak i ako su vaši jedini pretplatnici vaša mama i vaš pas.


Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Njezina modna linija ispala totalni fijasko! Influencerica s milijunima followera nije uspjela prodati ni 36 majica

I hrvatske su YouTuberice u potrazi za 'savršenim' izgledom pale pod utjecaj estetskih operacija

Mladi youtuber pokazao koliko je lako putem društvenih mreža zavarati – glumio je tjedan dana da je bogat

celebovi broj followera društvene mreže influenceri followeri

Još vijesti