Slika nije pronađena

Ako redovito koristiš aplikaciju koja prati tvoj menstrualni ciklus znači da vrlo vjerojatno redovito sa svojom aplikacijom dijeliš informacije poput toga kad si zadnji put izašla van, piješ li, kad si zadnji put doživjela orgazam, kakva je koža tvog lica, kako se osjećaš te izgled i miris vaginalnog iscjetka.

Najintimnije informacije dijelite upravo s menstrualnim aplikacijama koje će te zauzvrat uvijek na vrijeme podsjetiti da je došlo to vrijeme u mjesecu. Aplikacije koje služe za praćenje tvog menstrualnog ciklusa su najpopularnije aplikacije, a kako raspoznati koja od njih je najsigurnija za korištenje i koja neće prodati tvoje intimne podatke tvrtkama i laboratorijima koji će od njih imati koristi?

via GIPHY


Chupadados je feministički online cyber-sigurnosni vodič koji je dizajniran kako bi odgovorio na ovakva pitanja i oboružao korisnike odgovorima na pitanja kako bi ih osnažio i omogućio sigurno navigiranje svijetom aplikacija. U istraživanju u kojem su se analizirale četiri aplikacije otkrili su da se mnoge pouzdaju u stvaranje i analizu podataka kako bi zaradili. Također, mnoge aplikacije ne prate samo tvoju menstruaciju i ovulaciju nego to znači da sa svojom aplikacijom dijelite informacije poput posljednjeg izlaska, lijekova koje uzimaš, kako spavaš, kakva ti je koža i kako se osjećaš. Također, ovisno o tvojim postavkama privatnosti, aplikacija bi mogla znati i druge stvari poput tvoje lokacije i povijesti pretraživanja.


via GIPHY


Kao što je slučaj s Facebookom i mnogim drugim aplikacijama, ti podaci su korišteni u svrhu stvaranja profila korisnika kako bi se mogli kreirati oglasi za ciljanu skupinu. Rijetko tko čita uvjete pružanja usluga prije nego što klikne na 'Agree' ili 'Prihvaćam' pa je iz tog razloga Chupadados istaknuo neke najvažnije stvari koje bi trebale znati.

Najvjerodostojnija aplikacija je Clue. Ova aplikacija nema reklame i možeš ju zaštititi lozinkom ako to želiš. Također, ne moraš kreirati vlastiti profil, što znači da se većina podataka pohranjuje na tvom mobitelu, a ne na serverima aplikacije. Ako ipak odlučiš napraviti svoj profil, onda su tvoji osobni podaci kodirani i pohranjeni odvojeno od informacija vezano uz tvoje zdravlje i možeš u svakom trenutku tražiti da se ti podaci izbrišu sa servera.


via GIPHY


'Privatnost i zaštita podataka su jedni od osnovnih dijelova slobode izražavanja, demokracije, reproduktivnih prava  i ravnopravnosti spolova. Potrebno je komunicirati s ljudima i pokazati im zašto je to važno', zaključila je Joana Varon, glavna kreatorica Chupadadosa.

U nastavku riješite anonimnu anketu...


Foto: Giphy/Freepik


M.S.K. / Vice

Pogledajte još:


BFF i ti često imate mengu u isto vrijeme? Pravi razlog tome je prilično bizaran

Muče te PMS, menstrualni bolovi, neredoviti ciklus, upale? Ova biljka rješava sve 'ženske' probleme

Vodič kroz neodgovorena pitanja vezano uz menstrualnu čašicu – zaljubit ćeš se u nju!

aplikacija praćenje ciklusa menga menstruacija ovulacija ciklus zarada prodaja podataka intima

Još vijesti