Slika nije pronađena
Psi su nastali od sivog vuka – od strašnog predatora pretvorili su se u najboljeg čovjekovog prijatelja. Odnos kakav danas poznajemo postoji već 15.000 godina, zbog čega se vukovi smatraju prvim pripitomljenim životinjama. 

Ipak, i kroz taj period su se znatno promijenili fizički – imaju manju lumanju i zube, ali i karakterno iz jednostavnog razloga – danas ih držimo za kućne ljubimce, ne kao radnu snagu ili (su)borca u divljini.

 

Pa zašto su nam onda najdraže društvo?

1. Imaju loše kratkoročno pamćenje – zlopamtila su ljudi (često ne zaboravljaju neke situacije čitav život), dok s psom uvijek možeš 'krenuti ispočetka': s njima se možeš zezati, pa čak i natezati ga za rep, neće ti zamjeriti (ipak, oprezno s tim, možda nisu baš svi psi toliko dobroćudni).

2. Imaju odlično dugoročno pamćenje – ako si dobar/dobra prema svom psu dobri i redovito zadovoljavaš njegove potrebe za vodom, hranom, šetnjom on će vam biti vječno zahvalan i neće te napustiti kada će tebi trebati pomoć. Sjeti se samo priče o Hachiju!

3. Psi ti čuvaju leđa i kuću – lajanjem najavljuju 'neprijatelja', kojim ga često i otjeraju i mogu te obraniti.

via GIPHY


4. Mimikom ti pokazuju emocije i mogu 'preslikati' tvoje – na temelju boje tvojeg glasa i neverbalne komunikacije, očitavaju tvoje trenutno stanje i ponašaju se u skladu s njim (kada si tužna/tužan, pas te gleda u oči; kada si ljuta/ljut, podižu dlaku na leđima i laju).

5. Perači su suđa – kada ti je ostalo nešto na tanjuru, s radošću će ga 'očistiti' pa ga možeš samo ubaciti ravno u perilicu.6. Motiviraju te za bavljenje sportom – oni vole biti u akciji (barem dok su mladi) i trebaju barem redovite šetnje, čime te tjeraju da se digneš s kauča i očuvaš zdravlje.7. Pametni su – reagiraju intuitivno, ali su i svjesni kada nešto pogriješe – sigurno si svojeg psa 'uhvatila/uhvatio u nekoj spački' koju je pomno isplanirao, ali nisi mogla/mogao odoljeti onom pokronom pogledu zbog kojeg si izgubila/izgubio volju za kažnjavanjem.

via GIPHY


8. Neće ti dozvoliti da jedeš sama/sam – a većina ipak voli društvo prilikom jela;

9. Nikad te neće ostaviti da čekaš – dosta često nam se dogodilo da smo čekali nekoga ili da nam je čak BFF odgodila dogovor kojem smo se radovali – a psi su uvijek tu za tebe.10. Oni znaju kako živjeti – ne opterećuju se nebitnim stvarima i žive jednostavno – sigurno si barem jednom poželjela/poželio biti upravo taj pas da možeš po cijele dane spavati, jesti, mahati repom, maziti se i šetati... Mi jesmo!

via GIPHY


Foto: Pixabay/Screenshot/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

Mačka, pas, ribica – jesi li među onima koji pričaju s kućnim ljubimcima?

KVIZ Mačići ili štenci, dečko ili frendica - što ćeš prije odabrati?

'Hrabri' pas se šulja kako ga 'strašna' mačka ne bi čula

Pas najbolji čovjekov prijatelj zašto najbolji prijatelj

Još vijesti