Slika nije pronađena

Sjećate li se Batmana? Ako se njega sjećate, onda se zasigurno morate sjećati i Jokera, Batmanovog praneprijatelja, inteligentnog kriminalca koji se ističe rubovima usana koji idu prema gore.

E, upravo je takav oblik usana ponovno u središtu pozornosti, a evo i zašto – jedna klinika iz Južne Koreje pravi plastične operacije kojima ženske usne pretvara u Jokerove usne. Ako ste pomislili: 'Ta tko bi još želio takve usne?!' prevarili biste se jer -  klinika i dalje radi i zarađuje na ovakvim operacijama!

Klinika za plastičnu kirurgiju iz Južne Koreje se zove AONE, a ovakav zahvat nazivaju 'Smile Lipt'. Riječ 'lipt' dolazi od dvije engleske riječi – lip (usna) i lift (podignuti). Kutovi usana se podižu tako se da učvršćuju mišići na tom mjestu, odnosno mišići se stavljaju u određeni balans.

Ovakve su se operacije počele izvoditi još 2012. godine, a jedan liječnik koji se njima bavi govorio je i na jednoj konvenciji liječnika plastične kirurgije te je postupak opisao kao onaj koji se izvodi poprilično često. U početku su ga najčešće izvodile Azijatkinje, a danas sve više žena sa zapada dolazi u ovu kliniku i podvrgava se ovom postupku.


Foto: Reddit

I u Sjedinjenim Državama rade podizanje kutova usana, međutim to čine na sasvim drugačiji način, odnosno ubacuju filere pomoću injekcija i tako podižu mišiće na tom mjestu. U Seulu, pak, rade pravu plastičnu operaciju pomoću koje naprave to isto. Zanimljivo je da je prema jednom istraživanju iz Seula, čak jedna od pet žena napravilo neku plastičnu operaciju.

I maloljetnice to rade

Zanimljivo je da u južnokorejskoj klinici kažu kako je operacija sasvim sigurna i za maloljetne osobe, dakle tinejdžerice te da je u rade na maloljetnicama. Na Redditu se tako nedavno pojavila fotografija jedne tinejdžerice koja je bila na operaciji i ima podignute kutove usana. Oko svega  se diglo mnogo prašine te se postavilo niz pitanja u vezi takvih operacija, a među najvažnijima i – je li u redu izvesti ovakvu operaciju nad maloljetnom osobom?


Foto: Reddit

Kako bi se cijela situacija bolje razumjela, evo jednog komentara ispod fotografije tinejdžerice s Jokerovim usnama: 'Korejci su, prema mom mišljenju, veoma hiroviti i površni, ali i veoma ponosni ljudi. Ovo je kombinirano s relativno jeftinim plastičnim operacijama te nije ni čudo da ovaj trend ne jenjava. Većina mojih korejskih prijatelja barem je napravilo jednu plastičnu operaciju, najčešće na kapcima. Zapravo mogu na prste jedne ruke nabrojati one koji to nisu učinili. Za njih je to kao neki ritual prelaska u odrasle kada maturiraju u srednjoj školi.'

Što vi mislite o svemu – je li ova plastična operacija ipak malo pretjerana ili je baš kul i fora? Kada biste imali priliku i novca, biste li se ikada odlučili upravo za ovakvu promjenu?

N.LJ.J.

plastične operacije Izgled