Slika nije pronađena

Jedan dan prosječnog tinejdžera izgleda ovako: ujutro ideš u školu, dođeš doma i učiš, odeš na trening, gledaš TV ili zujiš na mobu i ideš na spavanje oko ponoći. Ujutro si umorna i sve ispočetka. Za vikend se pokušaš naspavati, ali jednostavno su subota i nedjeljak prekratki.

Novo istraživanje dokazalo je da tinejdžerima stvarno nije lako – najveći problem je u promjenama odlaska na spavanje koje se događaju svakog vikenda.


Znanstvenici sa Sveučilišta Örebro u Švedskoj ustanovili da tinejdžeri koji promijene navike u spavanju tijekom vikenda (petak ili subota ideš van pa spavaš dulje) češće u ponedjeljak izostaju s nastave ili se na satovima osjećaju umorno, nervozno i razdražljivo.

Studija u koju je bilo uključeno oko 2700 učenika u dobi između 13 i 16 godina pokazala je da su tinejdžerima potrebna tri do četiri dana da se 'oporave'i vrate u redoviti obrazac spavanja, a dotad je radni tjedan već pri kraju, prenosi Jutarnji.


'Posljedica su najčešće umor i razdražljivost tijekom nastave. Studije su pokazale da neispavanost utječe na učenje', kaže Serena Bauducco, voditeljica istraživanja koje je otkrilo i povezanost neispavanosti i upotrebe pametnog telefona ili kompjutora u krevetu prije spavanja

Posljedica – svaki peti učenik u školu dolazi neispavan.

Savjet – na spavanje ići oko 10 sati i probaj ne tipkati predugo na mob. Izvedivo?

Foto: Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

Pazi kako ćeš se leći u krevet - najgore i najbolje poze za spavanje

Koju hranu možemo, a koju ne smijemo jesti prije spavanja? Upute za bolji san

Imaš problema sa spavanjem? Ove su pjesme idealne za miran san

Škola Spavanje umor

Još vijesti