Slika nije pronađena

Porijeklo vjerovanja da je petak 13. nesretan dan još uvijek je obavijeno velom tajne. Mnogi znanstvenici proučavaju ovaj fenomen o kojemu su napisane brojne knjige...


Odakle naziv petak?

Engleska riječ za petak (friday) dolazi od imena nordijske boginje koju su vikinzi štovali šestog dana u tjednu. Radi se navjerojatnije o slavlju u čast boginji Frigg (boginja braka i plodnosti) ili o Freyji (boginji seksa i plodnosti) ili pak slavljenju obje. Etimologija riječi friday može se objasniti pomoću slavljenja obje božice. Kod Rimljana ova je svetkovina odgovarala njihovoj svetkovini boginje Venere (boginja ljubavi) koji su šesti dan u tjednu nazvali njoj u čast – dies Veneris.

Iz svega toga proizlazi da je petak za pretkršćanske narode bio sretan dan – posebno ako ste planirali vjenčanje – jer se tradicionalno povezivao s ljubavlju i plodnosti.


Nije uvijek bio nesretan!

Postoji još jedna teorija koja kaže da su nositelji patrijarhalne religije (kršćanstvo) na počecima zapadne civilizacije namjerno oskvrnuli brojku 13 jer je kod starih naroda bila povezivana sa ženskim boginjama i plodnosti. 13 je predstavljalo štovanje ženskih boginja jer je odgovarao lunarnom, menstrualnom kalendaru (13 x 28 = 364 dana). Earth Mother of Laussel27,000-godina stara rezbarija pronađena blizu spilje Lascaux u Francuskoj – prikazuje ikonu matrijarhalnog božanstva: žensku figuru koja drži rog u obliku polumjeseca koji na sebi ima 13 čvorova.

Kako je osnaživanjem dominantno muške civilizacije rastao utjecaj solarnog kalendara nad lunarnim, tako je i savršeni broj 12 oblatio broj 13 koji se otad smatra nesretnim.

Dakle, petak 13. nije uvijek i u svim kulturama bio smatran nesretnim danom. Stari Egipćani su primjerice brojku 13 smatrali sretnom jer su vjerovali da je trinaesta faza života vezana uz zagrobni život. Nakon pada egipatske civilizacije, ova se brojka nastavila vezivati uz smrt, ali i uz strah što kod Egipćana nije bio slučaj.

Još jedan rani tabu vezan uz brojku 13 vezuje se uz Istok i Hinduse koji su, iz razloga koji nisu razjašnjeni, vjerovali da je nesreća ako se 13 osoba nađe na jednom mjestu, primjerice – za večerom.

Mnoge se proslave, s temama sličnima Noći vještica, slave i održavaju na petak 13.! Neke humanitarne udruge koriste ovaj dan i datum za sakupljanje novčanih sredstava, a za motocikliste u Kanadi ovaj je dan dan velike proslave koja uvijek privuče velik broj ljudi. Neki ljudi dobili su i velike iznose na lutriji i igrama na sreću baš na taj dan, a prema CNN-u, jedan je britanski par zgrnuo 17 milijuna dolara nakon što su srećku kupili na petak 13. - isti dan kad im je u kući ogledalo palo i razbilo se.

style=width:

Negdje je ipak nesretan dan!

U Brazilu petak 13. koji padne na mjesec kolovoz smatraju nesretnijim od ostalih petaka 13. kroz godinu jer se naziv za mjesec kolovoz (agosto) rimuje s rječju za tugu (desgosto).

Turci su toliko mrzili brojku 13 da su je gotovo izbacili iz rječnika, a mnogi gradovi na svijetu nemaju trinaestu ulicu ili aveniju.

Mnoge zgrade nemaju trinaesti kat (imaju ga, naravno, ali ga ne nazovu tako – jednostavno ga preskoče u brojanju i označavanju).

Ako tvoje ime broji 13 slova, imat ćeš đavolju sreću u životu. Primjerice, imena mnogih serijskih ubojica i manijaka imala su 13 slova: Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy, i Albert De Salvo.


Priča o najnesretnijem brodu H. M. S. Fridayju!

Nije dobro niti planirati i otići na putovanje na petak 13.! Najpoznatiji je slučaj broda H.M.S. Friday. Prije stotinu godina, britanska Vlada odlučila je stati na kraj blesavom praznovjerju među moreplovcima koji su smatrali da je otiskivanje na pučinu petkom – nesreća.

Izgradili su poseban brod i dali mu ime H.M.S. Friday. Sve vezano uz brod napravili su petkom: porinuli brod u more, završili s izgradnjom, posadu odabrali u petak, a čovjeka po imenu Jim Friday odabrali su za kapetana. Tako se brod otisnuo na svoje prvo putovanje tog kobnog petka nakon kojeg više nitko nikada nije čuo za njih!

Ove godine očekuju nas još 2 petka 13.-a!

Hoćeš li i ti proslaviti današnji petak 13. uz neki dobar horor film?

L.B./foto: arhiva, Tumblr

Pročitajte još...

...Saznajte zašto je ovaj petak 13. strašniji od drugih!...

...Petak 13. – nesretan ili sasvim običan dan?...

...Petak je 13.!...

...(Ne)sretan vam petak 13!...

Petak 13 sreća i nesreća vjerovanja legende

Još vijesti