Slika nije pronađena

Prema podacima Nacionalne evidencije nestalih osoba trenutno se 35 djece vodi kao nestalo u Hrvatskoj. Sve više iz svojih domova bježe djevojke, a broj nestalih raste iz godine u godinu.

Veoma često djeca pokušavaju pobjeći od svojih problematičnih obitelji. Isto tako, pokušavaju pobjeći i iz domova za djecu s poremećajima u ponašanju. Adrese domova za odgoj djece i mladeži se najčešće mogu vidjeti u evidenciji, a iako postoji stereotip kako djeca bježe iz zabave, bitno je napomenuti kako tome baš i nije tako. 'Kod djece se uglavnom radi o nestanku od jedan do dva dana, no neka su opetovano u nestanku', rekla je Kristina Krulić Kuzman, dopredsjednica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, za 100posto.


via GIPHY


Razlozi za bijeg mogu biti svakakvi, a veoma su individualni. 'Čitav je spektar toga, od toga da nisu zadovoljni s pravilima, kvalitetom odnosa s odgajateljem, ponekad su izloženi nasilju. Zna se desiti da odu za vikend kod kuće i ne vrate se. Mladi ne razmišljaju o posljedicama, a i uglavnom im se ništa loše nije dogodilo', dodala je psihologinja Krulić Kuzman za 100posto.


via GIPHY


Djeca imaju puno slobode ako su smješteni u maloljetničkom domu, stoga mogu izlaziti van i dolaziti natrag kako im se prohtije, a odgajatelji nemaju tu slobodu da fizički utječu na njih i obuzdaju ih po potrebi, samo ih sud može ograničiti u slučaju ako su počinili neko teško kazneno djelo. Ostali razlozi nestanka uključuju kriminalne otmice, izgubljenu djecu, ozlijeđenu djecu, situacije kad jedan roditelj odvede dijete preko granice bez pristanka drugog roditelja s kojim dijeli skrbništvo, itd. Sve češće su u pitanju tzv. 'djeca bez pratnje'. U tu kategoriju spadaju djeca koja su pobjegla iz Sirije, zadnji put registrirana primjerice, u Grčkoj, a nakon toga  im se gubi svaki trag. U Hrvatskoj ima 30-ak takve djece i tu su dobili posebnog skrbnika.


via GIPHY


Također, potreban je oprez pri objavljivanju sadržaja o nestalom djetetu na društvenim mrežama. Takve objave mogu djetetu nanijeti dodatno zlo i traume ako se na taj način uključi šira javnost u potragu. Stoga nikad ne bi trebalo samostalno objavljivati takav sadržaj, nego bi o tome trebala odlučivati policija.

Važno je napomenuti i to da u Hrvatskoj nikad nije zabilježena otmica kao iz filma kad zločinci djetetu nude slatkiše kako bi ono ušlo u njihov bijeli kombi, ali Hrvatska nije ni imuna na takve scenarije jer dijete može za par sati biti odvedeno u drugu državu i nestati zauvijek.


Foto: strukovnatg.ba/Giphy

M.S.K. / 100posto

Pogledajte još:

Dobar prank ili neslana šala? Hrvatski YouTuber lažirao vlastiti nestanak [VIDEO]

Otkrivamo drugu stranu priče – stvarne najgore scene koje su učenici doživjeli od profesora na satu!

Pjevanjem protiv otmičara – dječak zavijanjem izludio otmičara pa ga pustio!

nestanak zanimjlivosti dom za maloljetnike Otmica Nestala djeca Hrvatska

Još vijesti