Slika nije pronađena

Ponašanje koje je nama normalno u drugim kulturama znači nešto vrlo uvredljivo. Pokazati `palac gore` u Grčkoj jednako je kao pokazati srednji prst u Hrvatskoj.

Naše neznanje o tome koje su geste u neverbalnoj komunikaciji uvredljive u drugim državama, može nas dovesti u neugodne situacije pri boravku u drugoj zemlji.

Naravno, turistima se uvijek neznanje tolerira kada se radi o prilično bezopasnim stvarima. Jeste li znali da je žvakanje žvakaće u Švicarskoj i Francuskoj jako uvredljivo?

Ako je vaš odgovor na prethodno pitanje negativan, vrijeme je da otkrijete koje stvari svi radimo, a uvredljive su u drugim kulturama:

Puhanje nosa u javnosti

Uz kihanje često ide i ispuhivanje nosa u javnosti, a `nazdravlje` je postalo stvar bontona. U Kini, Saudijskoj Arabiji, Japanu, Turskoj i Francuskoj puhanje nosa u maramicu se smatra jako odbojnim i nekulturnim. To je jednako kao da kod nas netko reže nokte u javnosti.


Pokazivanje `palca gore`

`Thumbs up` ili `palac gore` gesta je kojom pokazujemo da je sve u redu. Naravno, u nekim zemljama bi nas gledali sa zgražanjem kada bi naš palac podigli. U Južnoj Americi, Grčkoj i u Rusiji ovo se smatra prilično uvredljivim.


Smijanje s otvorenim ustima

Iako nam smijanje od srca nema smisla bez pokazivanja zubi i otvorenih usta, u Japanu to nije tako. U Japanu se smatra vrlo nekulturnim kada se netko smije širom otvorenih usta, zapravo se može izjednačiti s onim kada mljackamo dok jedemo.


Žvakanje žvakaće u javnosti

Svi smo vidjeli nekog kako žvaće žvakaću kao krava koja preživa sijeno te smo to smatrali vrlo odbojnim. Upravo zbog toga žvakanje žvake u javnosti se smatra neprivlačnim u Švicarskoj, Francuskoj i u Luksemburgu. Zanimljivo je to što je u Singapuru žvakanje žvakaće u javnosti ilegalno jer smatraju da nitko ne bi trebao čistiti zaljepljene žvake s ulice.Otvaranje poklona pred osobom koja nam ga je darovala

Navikli smo na to da kada dođemo kod nekog na rođendan odmah natjeramo slavljenika da poklon otvori pred nama. No, u mnogim azijskim zemljama, osobito u Indiji, otvaranje poklona pred osobom koja nam da je darovala smatra se pohlepnim.

 

Sjedenje na stražnjem sjedalu taksija

Već imamo naviku uskočiti na zadnje sjedalo taksija, ali u nekim zemljama ljudi to ne rade. Primjerice u Australiji ili na Novom Zelandu običaj je sjediti na suvozačevom sjedalu jer ako se sjedne na zadnje tada se omalovažava vozača. Ako sjedimo na suvozačevom sjedalu tada pokazujemo taksistu da smo jednaki.Dovršavanje jela do kraja

Uglavnom je jedenje do kraja znak da je hrana bila vrlo fina, a čovjek gladan, ali... u nekim državama to nije tako. U Kini, Rusiji, na Filipinima i na Tajlandu dovršavanje jela je znak da se nismo dovoljno najeli.


Nošenje trenirke u javnosti

U nekim dijelovima Europe i Japana ako nosimo japanke ili trenirku u javnosti bit ćemo smatrani smotanima i bez poštovanja.


Jedenje na mjestima gdje se ne služi hrana

Nije ništa neobično u Hrvatskoj ili u većini dijelova svijeta ako izvadimo kiflu i jedemo ju u tramvaju, na stanici ili čak u kafiću dok smo na kavi. Naravno, negdje to uopće ne prolazi. U Ruandi i u Japanu jede se samo u restoranima, hotelima ili u barovima. Smatra se vrlo nekulturnim kada se jede bilo gdje gdje se ne služi hrana.
Izvor: gurl.com

I.P.

Pročitajte još:

Ne budi previše pristojan: psovanje je zdravo!

Ovako se zabavljaju japanski srednjoškolci- čudno ili normalno?

Bljak: odvratne greške koje svi radimo u kupaonici


nekulturno druge kulture uvredljivo

Još vijesti