Slika nije pronađena

Likovi iz crtića ili pak dugometražnih crtanih filmova nezaobilazni su prijatelji svakog djeteta. Uz njih smo odrastali, smijali se i kupovali igračke koje podsjećaju na njih. Nije važno koliko sada imaš godina, ali zasigurno tu i tamo pogledaš Tom i Jerrya ili pak neki od dugometražnih Disneyevih crtanih filmova.

Bez ovih posljednjih, Disneyjevih crtanih bajki, bila bi nepotpuna priča o ovom divnom svijetu mašte. Tvornicu snova Walta Disneyja predvodi zasigurno njegov najpoznatiji lik - Mickey Mouse koji se rodio davne 1928. godine i postao simbol cijelog Disney carstva. Tu su još i Pajo (Paško) Patak, Minnie, Šiljo i ostatak vesele družine.

Disneyjeve crtane bajke poput Pepeljuge, Snjeguljice i Sedam patuljaka (inače, prvi dugometražni film W. Disneyja iz 1937.), Ljepotice i zvijeri, Trnoružice i mnoge druge i danas su omiljene diljem svijeta. Jedan od najpopularnijih je zasigurno Kralj lavova.

Godine 1940. nastao je najpopularniji crtić - Tom & Jerry. Njegovi autori , poznati duo Hanna-Barbera, nisu ni slutili da će crtić u kojemu mačak neumorno juri miša postati prava legenda.

Crtač stripova Pierre Culliford umjetničkog imena Peyo autor je Štrumpfova, a oni se prvi puta pojavljuju u stripu davne 1958. godine. Zanimljivo je da se isprva pojavljuju samo kao sporedni likovi, ali su ubrzo postali jako popularni i dobili svoj vlastiti strip, a kasnije i crtani film.

Najpoznatiji medvjed, kradljivac košara za piknik, je zasigurno Yogi nastao također iz već spominjane produkcije Hanna -Barbera. Tu su još i najpopularnija obitelj kamenog doba - Obitelj Kremenko, pa zatim Scooby Doo, Cow & chicken, Johnny Bravo i mnogi drugi.

Najslavnijii kauboj s Divljeg zapada zasigurno je bio i ostao Lucky Luke. Borac za pravdu svaki puta se vješto obračunava s pomalo smotanom braćom Dalton. Također je isprva bio stripski junak, a onda je dobio minute i na malim ekranima.

Najdraži zec zasigurno je Zekoslav Mrkva iz Looney Tunesa. Koliko god ga gledali, svaki put nas iznova zabavlja novim dogodovštinama.


Još jedan isprva junak iz stripova, točnije mačak - narančasti, bucmasti, lijeni. Pogađaš - riječ je o Garfieldu. Njegovo najdraže jelo su lazanje, a uglavnom ljenčari i spava. Osmislio ga je Jim Davis.

I za kraj, naše gore list - profesor Balthazar nastao u maštovitoj radionici Zagrebačke škole crtanog filma ujedno se smatra i njenim najuspješnijim projektom. Dobroćudni znanstvenik koji probleme svojih sugrađana rješava pomoću kompliciranog stroja uz puno mašte.

Ostalo je još mnogo crtića i crtanih filmova koje nismo stigli spomenuti. Koji su tvoji najdraži crtani junaci, oni koji ti uvijek izmame osmijeh na lice?

Dragana Bosanac

Provjeri još...
Igrica: Tom i Jerry

crtići zanimljivo

Još vijesti