Slika nije pronađena

Misliš da su muzeji predosadni? Razumijemo, niste jedini. Ali! U Zagrebu ima i zanimljivih muzeja i zanimljivih izložbi na kojima nećeš zaspati od dosade, a danas je savršen dan da to istražiš, jer održava se Noć muzeja.

Ako ti nije poznato što je to 'Noć muzeja' i zašto se baš tada predlaže da obiđeš muzeje? Ova se manifestacija ove godine održava 15. put, a toliko je popularna da svake godine sve više i više ljudi po cijeloj Hrvatskoj kreće u pohode na muzeje. Muzeji mogu birati žele li sudjelovati u ovoj manifestaciji ili ne, a oni koji sudjeluju na jedan dan posjetiteljima omogućuju da pogledaju postav bez plaćanja upada. Manifestacija počinje danas u 18 sati i traje do 1 ujutro!


Zagreb je prepun muzeja, a neki koji su se danas pridružili Noći muzeja skroz su zanimljivi za obići. Nije svaki muzej za svakoga, ovisno o tome što koga zanima, ali ovi ili barem neki od ovih, bi vam se mogli svidjeti. I danas su besplatni!

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Tko kaže da moraš uopće otići u muzej kako bi vidjeli super izložbu? Fakultet elektrotehnike i računarstva ove godine sprema interaktivnu i edukativnu izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala, a bit će tu i igraonica starih igara na kojoj će svi moći sudjelovati. Posjetitelji će tako moći zaigrati neke klasike kao što su Pacman, Pong, Super Mario, Space Invaders ili Tetris. Da sve bude u retro štihu, svirat će i retro glazba.

Tehnički muzej Nikola Tesla


Jedan pravi muzej koji možeš posjetiti ako već nisi je Tehnički muzej. Ulaz će biti besplatan za sve ponuđene sadržaje. Posjetitelji će tako moći razgledati stalni postav Muzeja i Planetarij. Tko još nije posjetio Planetarij, ovo je prilika jer mogao bi te očarati. Uz pomoć posebno konstruiranog projektora prikazuje se izgled zvjezdanog neba od Sjevernog pola do ekvatora, u bilo koje doba noći i u bilo koje godišnje doba. Osim neba, tu su i modeli svemirskih letjelica, raketa i orbitalnih stanica.

Klinika za psihijatriju Vrapče

Definitivno drugačiji 'muzej' koji možeš posjetiti danas je i ovaj. Jedinstveni sadržaj kakav nigdje nećeš naći. Do ponoći je moguće razgledati izložbu Irene Škrinjar u Galeriji Slava Raškaj 'Shapeshifer/Onaj koji mijenja oblik.' Umjetnica je proučavala kako se ljudska figura transformira ovisno o unutarnjem stanju. Uz to se u Župićevom muzeju mogu razgledati slike i crteži bolesnika klinike koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Etnografski muzej


Osim izložbe, ovaj muzej danas nudi hrpu toga u svom programu, a tema koja će sve to spajati je – šeširi. Uz stalni postav, možeš pogledati i izložbu 'Kapa Dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave'.Izložba je puna različitih pokrivala  za glavu, iz prošlosti i iz današnjeg doba, a za svaku se veće i neka zanimljiva priča.

Hrvatski školski muzej

Izložba 'Stoljeće djeteta u Hrvatskoj : djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću' bit će otvorena za javnost u ovom muzeju, kao i njegov stalni postav. Ovdje možeš vidjeti različite aspekte djetinjstva i školovanja te općenito dječje kulture u 20. stoljeću.

Muzej čokolade Zagreb


Muzej koji svakako stavi na listu muzeja koji trebaš posjetiti je Muzej čokolade. Nema tko ne voli čokoladu, a ovaj je muzej pravi izbor za sve čokoljupce. Za danas su podijelili sve ulaznice, ali ako imaš svoju u džepu ili te netko pozove da ideš s njim, nemoj propustiti priliku!

Koji sve muzeji iz Zagreba, ali i drugih gradova Hrvatske, sudjeluju u Noći muzeja, možeš čekirati na službenoj stranici.

Čak će voziti i izvanredna tramvajska linija, kao i ona autobusna, koje će biti besplatne. Kojim će putevima ići pogledaj na linku.

Foto: Facebook - Noć muzeja 2020/ Shutterstock.com – guruXOX/ Instagram/ Facebook - Etnografski muzej Zagreb

M.T.

Pogledajte još:

Napokon: Na mobitele samo što nije došlo čak 117 novih emojija! Koji jedva čekaš koristiti?

Veliko NE! Ovih 9 stvari ne bi trebali raditi na spojevima – neće ti pomoći da impresioniraš simpu

Dan je upravo postao ljepši! Prvi muzej *čokolade* uskoro se otvara u Zagrebu

Zagreb muzeji prijedlozi Noć muzeja

Još vijesti