Slika nije pronađena

Vremena se možda mijenjaju, reforme svako malo pokucaju na vrata, ali jedna navika naših školaraca postojano odolijeva svim promjenama – izostajanje s nastave! Samo 2013./2014. školske godine, đaci osnovnih i srednjih škola izostali su s nastave ukupno 32,6 milijuna školskih sati!

Svaki je osnovac, opravdano ili neopravdano, iz školskih klupa izbivao u prosjeku 46,28 sati, a srednjoškolac nevjerojatnih 97,53 sata, što znači da ga u školi iz ovih ili onih razloga nije bilo barem tri tjedna do mjesec dana.

style=width:

Gledano prema razredima, u srednjim školama najviše se izostaje kako se ide prema završnim razredima, a vodeći su upravo maturanti koji su školske godine 2013./2014. izostali u prosjeku skoro 109 školskih sati.

Zanimljivo je da u osnovnim školama s nastave više izostaju prvašići, i to 31,5 sati prosječno po učeniku, nego, primjerice, učenici drugih i trećih razreda osnovnih škola (oko 30 sati po učeniku). Prvašići su ukupno prikupili čak 1,3 milijuna sati nedolazaka, a o ranom stjecanju vječnih navika svjedoči i to što je oko 22,5 tisuće tih nedolazaka bilo – neopravdano.

Simptomatična u svim tim brojkama jest činjenica da je od ukupnog broja izostanaka samo 1,7 milijuna sati neopravdano, što znači da su roditelji ili sami učenici uspjeli nabaviti ispričnice ili uredno opravdati gotovo 30 milijuna sati izbivanja iz škole.

Što se tiče županija, najsavjesniji u osnovnim školama su đaci iz Virovitičko-podravske županije koji u prosjeku bilježe tek 35,5 školskih sati izostanaka te oni iz Varaždinske županije (35,8 sati). Na vrhu su osnovci Istarske županije s čak 54 prosječna sata nedolazaka na nastavu, u stopu ih slijede osnovnoškolci iz Zagreba (52,9 sati), a oko 51,7 sati bilježe đaci Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

style=width:

Dubrovčani učenici su zato na vrhu liste izostanaka srednjoškolaca – učenik srednje škole u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prošle je školske godine izostao s nastave u prosjeku čak 130,4 sata, a svaki srednjoškolac ondje ima u prosjeku oko deset neopravdanih sati! Iznad prosjeka su i đaci srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji (prosječno 116,5 sati, od kojih 12,2 neopravdana), Zadarskoj županiji (prosjek 115 sati i čak 13 neopravdanih) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (prosjek 110 sati, a 10,5 neopravdanih).

Jedina utješna činjenica u ovom moru markiranja jest da je prošle školske godine bilo ipak dva milijuna školskih sati izostanaka manje nego godinu prije toga, dakle 2012./2013. školske godine kada se prikupilo čak 34,5 milijuna sati izbivanja.

L.B./izvor: Dubrovački vjesnik

foto: Shutterstock, Tumblr

Pročitajte još...

...Tko još želi trčati: učenici sve češće izostaju s tjelesnog...

...Djeca pušača više izostaju iz škole...

...Ukida se prvi popravni rok: umjesto popravnog dodatni sati u školi!...

izostajanje s nastave opravdano i neopravdano markiranje Dubrovačko-neretvanska županija istarska županija Zagreb

Još vijesti