Slika nije pronađena

Skupina maturanata išla je napraviti eksperiment i provjeriti kakve su im šanse ako se kandidiraju na lokalnim izborima, bez previše promoviranja svoje stranke, koristeći se samo informacijama koje kažu drugima i koje drugi onda prošire dalje.

Politika nije nešto što baš previše zanima mlade u Hrvatskoj, puno njih čak niti ne zna tko nam je trenutno premijer. Ali ova skupina maturanata ne pripada u tu skupinu, oni su iskoristili ovogodišnje lokalne izbore da naprave mali eksperiment i pokažu svima da se i mladi trebaju uključiti u politiku. Ideja je bila da formiraju kao eksperiment svoju nezavisnu listu i službeno s njom izađu na lokalne izbore. Odluka je bila da neće imati nikakvu kampanju niti plakate, te da će o svojoj politici i kandidaturi informirati samo usmenom predajom, da vide kakav će efekt postići. Neno, Anđelo, Anamarija, Elora, Mia, Ivana i Martin su za portal DW ispričali nešto više o ovom svom pothvatu.



'Na satu smo pričali kakvih sadržaja nama mladima nedostaje i za što bi se zalagali. Uvijek smo mislili da je politika nešto čime se bavi određeni krug ljudi i da je to rezervirano samo za odabrane ili da za to treba neka veza, no sve kandidacijske formalnosti smo uspjeli obaviti u nekoliko dana i shvatili da to može svatko', objasnila je Elora Bellotti za DW.



Foto: Nikolina Tomasovic/dw

'Rezultatom nismo razočarani, jer kako smo naglasili ovo je prije svega bio eksperiment', objašnjava Mia. Bilo je zanimljivo da su dobili samo nekoliko glasova manje od stranaka koje su poznate od ranije, te su imale promotivne plakate i vodile pravu kampanju. '147 glasova, odnosno 2,21%, za nas je to uspjeh, malo je nedostajalo i ja bih postala vijećnica', kroz smijeh priča Mia za DW, te nastavlja: 'No to je samo dokaz da se i bez ičega može nešto napraviti, te da je sama aktivacija kao takva već neka promjena'. Naglašavaju kako im je sada čak i malo žao što se nisu bar preko društvenih mreža angažirali, te su sigurni da bi rezultat bio i bolji. No uz brojne školske obaveze pred sam kraj godine, jednostavno su to željeli promatrati kao eksperiment, ali uz to i naučiti kako sve to skupa funkcionira.



Žele prije svega pokazati mladima, a onda i ostalima da mogu i moraju biti aktivni sudionici gradske ili lokalne politike jer ih se to izravno tiče i utječe na njihove živote sada i ili u bliskoj budućnosti - te da je to moguće na jedan novi i drugačiji način, i to za javno dobro.  Možda sve to zvuči naivno, kažu mladi iz Omiša, i dodaju da je sve moguće, ali samo treba učiniti prvi korak - a upravo to su sami svojim primjerom i pokazali.


A baci oko i na priču o TikTokerici iz Hrvatske koja studira u Kaliforniji...




Izvor

Pogledajte još:

Nije bilo službenih norijada, ali maturanti su organizirali svoje! I napravili show! Evo kako je to izgledalo

Norijada 2021: Najbolji kostimi i majice ovogodišnjih maturanata! [FOTO]

Je li studiranje u Americi kul kao na filmu i kako joj je TikTok pomogao pronaći ljubav? Upoznajte Franu!

Stranka omiš maturanti izbori

Još vijesti