Slika nije pronađena
Ne postoji čovjek koji nije barem jednom spavao s nogom koja `viri` izvan popluna, plahte ili deke dok mu je ostatak tijela pokriven. Zato smo se pitali tražimo li tako balans u temperaturi ili je tajna u nečem sasvim drugom?

Postoje osobe koje ne mogu spavati ako nisu baš skroz pokrivene, dok drugi nemirno spavaju, ritaju se pa se tako i otkriju. No, u čemu je kvaka sa samo jednom nogom koja se nalazi izvan pokrivača dok spavamo? 

Za to postoji znanstveno objašnjenje koje odgovara na pitanje zašto dobijemo taj `niti mi je hladno niti mi je vruće` osjećaj dok spavamo pa nogu moramo izbaciti. Osim što naša stopala nemaju dlake, ona imaju posebnu vaskularnu strukturu koja ih čini `izlazom` za tjelesnu toplinu. Kada želimo sniziti svoju temperaturu tijela bez da se cijeli otkrijemo, dovoljno je da stopalo samo izbacimo van.


Zbog toga zimi kada navučemo čarape na noge ćemo se lakše utopliti dok ležimo u krevetu. No, nije istina da se o ovome nije razmišljalo i ranije. Godine 2014. izašla je slična studija u kojoj je profesorica Natalie Dautovich za New York Times rekla da je stopalo povezano s tjelesnom temperaturom jer se radi o ekstremitetu, a oni su su puni arterija koje su povezane s venama. To znači da kada je toplo one se prošire i puštaju `unutra` više krvi u kožu kako bi se malo ohladjeli.

Zanimljivo je vidjeti da se ovim `fenomenom` bave i znanstvenici, a ne samo mi obični smrtnici jer već razbijamo glavu s tim, ali  i dalje želimo bezbrižno izbacivati nogu van dekice. Izvor: bustle

Foto: shutterstock

I.P.


Pročitajte još:

Navike koje moraš usvojiti kako bi mogla lakše zaspati

Bolji san-ljepši dan: nekoliko savjeta kako se bolje naspavati

Ovo su 3 najbolje poze za spavanje

Spavanje noga van stopalo spavamo

Još vijesti