Slika nije pronađena
Znanstvenike zanima sve, pa se netko od njih zapitao po kojem ključu biramo fotografije kojima se predstavljamo drugima na društvenim mrežama kao što je Facebook. Oni tvrde da izbor nije slučajan i da se iz vaše fotke može reći ponešto i o tebi, prenosi portal Komentar. Zašto ste za profilnu odabrali baš tu, a ne neku drugu ili drugačiju fotografiju i što bi iz tvog izbora o tebi mogli zaključiti drugi? 

* Ti i dečko/djevojka 

Tvoj partner najveće ti je dostignuće u dosadašnjem životu i osjećaš kao da te savršeno nadopunjuje. Tako odabireš i fotku – ako osjećaš da ti partner toliko znači da postane dijelom tvoj života i načina na koji poimaš sebe. Nije te sram objaviti svijetu kako se osjećaš.

* Fotka s nekog ludog tuluma ili iz izlaska

Bezbrižan/na si i želiš se drugima prikazati kao zabavna osoba koja je popularna (ili barem to pokušava biti) i ima buran društveni život. Trenutno su ti zabava i izlasci u središtu života, a to isto poručuješ i svojom profilnom fotografijom.

* Fotka s praznika/odmora

Želiš se prikazati u drugačijem svjetlu i zato biraš fotografiju koja je ovjekovječila vrijeme kad bježimo od rutine svakodnevice. Na praznicima smo obično opušteniji nego inače i oni nam daju snagu da izdržimo sve zadatke koji nas čekaju u školi i u obitelji, a ti tu uspomenu doista čuvaš dugo i zapravo želiš biti opušten/a i slobodan/na kao što si to bio/la na praznicima.

* Fotka iz djetinjstva

Nije li sve bilo bolje kad ste bili djeca? Ti si nostalgična i osjećajna osoba koja se pomalo boji budućnosti, odnosno neizvesnosti koju ona nosi sa sobom. Promjene ti teško padaju i često razmišljaš o prošlosti, utječeš se djetinjstvu i obiteljskom domu kao sigurnoj luci kad stvari zaguste.

* Karikatura

Danas su popularne razne aplikacije koje u par minuta od fotke naprave karikaturu. Ako si upravo svoju karikaturu stavio/la na svoj profil, nisi pretjerano uštogljena osoba koja svijet shvaća preozbiljno. Jednako kao što shvaćaš da u životu treba biti opušten, tako ni sebe ne shvaćaš jako ozbiljno, a i šale na vlastiti račun nisu ti strane. S druge strane, možda se pokušavaš distancirati od vlastitog karaktera jer karikatura zapravo ne prikazuje pravoga tebe.

* Nešto s tvojim imenom (npr. čokolada, natpis na dućanu, oglasu i sl.)

Za tebe vrijedi “Nomen est omen” – sve se krije u imenu. Smatraš da je važnije i od tvog lica. Ne voliš se previše eksponirati, niti biti u centru pažnje. Ti si ona osoba iza scene koja voli odraditi posao, ali ne prikupiti zasluge za to.

* Fotka povezana s tvojom opsesijom, nekim sportom i slično

Smatraš da su tvoji interesi najbitniji te da je tvoj identitet važnije pokazati čime se baviš i što te zanima nego samoga sebe. Ipak, stručnjaci kažu kako s ovim treba biti oprezan. Opsesija sportom još je i dobra, ali politikom i ostalim stvarima može ostaviti negativnu konotaciju uz tvoje ime, a toga se ponekad teško riješiti. Stavovi i interesi se mijenjaju s vremenom.

* Fotka s nekom poznatom osobom 

Ovakvom fotkom kao da poručuješ: Ja nisam bitan/a, ali pogledaj koga sam uspela sresti i s njim/njom se slikati! Stručnjaci ovakve fotke smatraju pomalo patetičnima. Također se može približiti objašnjenju da su ti trenutno izlasci i društveni ugled najvažniji u životu i da se u pravom trenutku znaš naći na pravome mjestu.

* Portret koji si sam/a napravio/la 

On je jednostavan i funkcionalan iako je možda i pomalo mutan, ali šalje nedvosmislenu, iskrenu poruku: Pogledaj me, takav/va sam kakav/va sam, ne uređujem se i ne pretvaram.

* Fotka s mlađim/om bratom/sestrom

Ti si osoba kojoj je obitelj na prvom mjestu, a više se voliš družiti sa ženskim nego muškim spolom. Poput obiteljskih fotki dom ti pruža utjehu i sigurnost i trenutno osjećaš da je veza tebe i tvoje obitelji snažnija od ostalih. 

* Tvoja profesionalno izrađena fotka

Ti znaš da je život slobodno tržište s puno šarenih artikala i želiš se dobro prodati. Nikad ne znaš tko će pogledati tvoj profil (može to biti netko važan), ali želiš se uvijek pokazati u najboljem svjetlu. Također ti je bitan društveni ugled i ambicije ti nalažu da se u društvenoj hijerarhiji neprestano penješ prema gore.

* Neka fotka s neta umjesto tvoje

Ti si rezervirana osoba koja ne želi svijetu pokazivati svoje pravo lice. Pritom si jako sramežljiv/a te imaš neke komplekse i vjeruješ da bi, ako pokažeš svoju pravu fotku, svi videli tvoje mane i nedostatke i naslađivali njima. Opusti se malo! S druge strane, možda ti društvena mreža nije toliko bitna za prezentiranje drugima jer preferiraš druge oblike komunikacije.

* Fotka s kućnim ljubimcem ili sam kućni ljubimac

Prijateljstvo ti mnogo znači u životu, no ljudi te uglavnom razočaraju na tom polju pa gotovo nikome ne vjeruješ. Zato te tvoji ljubimci nikada nisu iznevjerili i na ovaj im način zahvaljuješ. Smatraš da su ti jedino oni najbolji prijatelji i zato ih s ponosom ističeš jer – zaslužili su to.


L.B.

fotografija društvene mreže

Još vijesti