Slika nije pronađena

Autor najbolje recenzije LG Optimusa ME P350 osvojio je ovog svestranog, kompaktnog i trendy genijalaca...

Među 200 prijavljenih zaljubljenika u tehnološke novitete i četiri finalista odabrali smo pobjednika natjecanja za službenog recenzenta portala Teen385. Riječ je o Ivi Skočiću, učeniku iz Splita, koji je u svojoj recenziji uređaja LG Optimus ME, uz kreativnost i objektivnost, pokazao i ljubav prema tehnologiji te je nagrađen ovim trendy genijalcem.

Finaliste smo uputili da, kada dobiju ovog malenog komunikatora, slobodno isprobaju sve njegove značajke - slušaju glazbu, fotografiraju, komuniciraju s prijateljima putem društvenih mreža i pregledaju najdraže internetske stranice - i tada probaju svoje dojmove unijeti pod nekoliko osnovnih kategorija: dizajn, zaslon, performanse, korisničko sučelje, pregledavanje interneta, aplikacije, multimedija, kamera, baterija te zaključak u kojem će navesti najznačajnije plusove i eventualne minuse ovog najmlađeg člana LG-eve obitelji Optimus.

Ivo je nakon tjedan dana testiranja svoje dojmove o ovom pametnom telefonu namijenjenom svima koji žele biti u trendu te iskusiti sve prednosti smartphonea prikazao u pobjedničkoj recenziji:


LG Optimus ME™ - Štreber kojeg svi vole

LG Optimus ME je smartphone namijenjen tinejdžerima i onima s ograničenim budžetom koji žele isprobati sve prednosti smartphonea. Što se tiče cijene izuzetno je pristupačan s obzirom na sve što pruža, a to možete primijetiti u nastavku teksta. Uz cijenu od 1.500 kn u slobodnoj prodaji neki bi rekli da je „prejeftin da bi bio dobar“, ali nije tako. Zaista nije.

Hardver (ili ono od čega je izgrađen)

LG je u ovoga „genijalca“ odlučio staviti procesor radnog takta od 600 MzH, međutim on je izuzetno brz te sposoban za svakodnevni rad i igranje. Čitavo kućište je moderno, izgrađeno od plastike, no ne odaje dojam robusnosti. Uređaj ima izvrstan 2.8-inčni ekran (oko 7,2 cm) koji je jako osjetljiv na dodir, usudio bih se reći, kao i na tri puta skupljim uređajima. Na ekran dolazi nalijepljena zaštitna naljepnica koja ga štiti od ogrebotina, ali umanjuje osjetljivost. Također podržava multitouch što je jako dobro izvedeno u softveru. Ekran gubi na kontrastu kad ga se izloži direktnoj sunčevoj svjetlosti, ali to ne ugrožava korištenje uređaja pa se uz malo truda sve vidi.

Na prednjoj strani uređaja postavljene su „prave“ tipke za poziv i prekid poziva te četiri tipke osjetljive na dodir koje se nalaze poviše njih (standardne Android tipke - home, search, menu i back). Na desnom boku nalaze se tipke za pojačavanje i smanjivanje glasnoće. Uređaj ima ugrađenu kameru rezolucije 3 megapiksela koja snima prosječne fotografije rezolucije 2048x2536 piksela i video klipove rezolucije 640x480 piksela. Uređaju je dodan i standardni priključak za slušalice kao i microUSB priključak na lijevom boku. U cijenu je uključena MicroSD kartica od 2GB što je dodatak ugrađenoj memoriji od 140 megabajta. Podržan je i Bluetooth prijenos podataka kao i FM tuner.

Softver (ili ono što je na ekranu)

ME dolazi s Googleovim Android OS-om u verziji 2.2 (poznatiji kao FroYo) obogaćen LG-evim sučeljem koje pretjerano ne prekriva originalni Android. Neki ljudi Android smatraju vrlo ružnim „komadom softvera“, no po mom mišljenju nije tako. Sam po sebi, on je vrlo jednostavan i ugodan za korištenje te mi je drago da je LG samo malo ispravio neke pogreške pri stvaranju. Sučelje je jednostavno i intuitivno, prilagođeno potrebama mlađih korisnika. Na početku paljenja uređaja dočekuje nas lock-screen koji nudi dvije najvažnije funkcije: otključavanje uređaja i stavljanje uređaja u bešuman način rada. Tijekom testiranja sam otkrio da je to izuzetno praktično, pogotovo u situacijama koje zahtijevaju gašenje mobitela (školski sat, sastanak, odlazak u kino…). Nakon otključavanja dočekuje nas Home screen na koji se mogu postaviti widgeti dostupni u Android Marketu i prečaci do aplikacija. Home screen se sastoji od pet „stranica“. Na dnu svake stranice se nalazi mali bar preko kojega lakše možemo doći do svih aplikacija, poruka i poziva. Na početnoj stranici nas u početku dočekuje widget vremena, koji je LG povukao sa skupljih modela, a prikazuje trenutno vrijeme i vremensku prognozu. Uređaj dolazi s puno predinstaliranih aplikacija, no one su dobro odabrane.

Ističem Facebook - aplikaciju posvećenu svim korisnicima Facebooka, a uključuje i chat. Zatim izdvajam Twitter - aplikaciju za pregledavanje društvene mreže koja je napravljena po uzoru na sličnu aplikaciju za Appleove mobitele. Jedna od njih je LG App Advisor- jako korisna aplikacija koja svaki tjedan daje nove preporuke aplikacija s Android Marketa, s obzirom da se nije lako snaći među 50.000 dostupnih aplikacija. Navodim i Google Maps - daje pristup kartama čitavoga svijeta, a tu je i Navigacija - testna usluga navigacije preko Google Mapsa...

Kao što sam već rekao, mobitel pokreće Android u verziji 2.2 tako da bi skoro sve mobilne aplikacije koje nađete na Marketu trebale raditi. Ono što me neugodno iznenadilo je nemogućnost pokretanja Skypea. Naime, iako je on dostupan za Android 2.1 i više, jednostavno nije želio prihvatiti instalaciju. Pretpostavljam zbog dijagonale ekrana.

Pretpostavljam i da će neke znatiželjne zanimati Angry Birds. Da, instalirao sam je i igrao bez problema iako je puno bolje igrati na nekom tablet uređaju, poput iPada.

Telefoniranje na uređaju je jednostavno i praktično. Adresar se odmah preuzima sa Facebooka i SIM kartice tako da na početku imate sve potrebno za „pričanje do besvijesti“. SMS dopisivanje ide glatko, u inbox folderu sve je poredano po kronološkom redu.

Ekranska tipkovnica dolazi u dvije verzije: u uspravnoj i u vodoravnoj varijanti. U uspravnoj tipkovnica je uska, pojavljuje se na početku u normalnoj verziji za mobitele, ali uz malo „bezopasnog čeprkanja“ po postavkama lako se namjesti na QWERTZ tipkovnicu kakvu nalazimo na računalima. Tu opet dolazi do izražaja odličan ekran na dodir. Tipkovnica je u uspravnom načinu uska i malo nezgrapna tako da preporučam korištenje tipkovnice u vodoravnom položaju gdje je sve preglednije. Velika mu je mana što nema tipku za spuštanje ekranske tipkovnice. U nekim slučajevima može se upotrijebiti tipka back što, po mom mišljenju, nije baš dobro riješeno.

Pregled e-mailova je dobro riješen, za to postoje dvije aplikacije: meni draža Gmail (služi isključivo za pregled Googleove e-pošte) i E-pošta, koja služi za pregled svih računa.

Media player je riješen izvrsno. On nudi pregled svih pjesama koje se nalaze u memoriji. Raspoređene su u četiri grupe: izvođač, album, pjesme i popisi. Nudi opciju shufflea, tj. puštanja pjesama bez nekakvog redoslijeda, opciju puštanja po redu i opciju stvaranja playlista. Izdvojio bih i izvrsno podržavanje svih formata na koje naiđe, tako da se ne morate brinuti za format.

Aplikacija kamere ne nudi puno mogućnosti. Nudi jednostavno fotografiranje i snimanje zapisa, mijenjanje boja i dodavanje efekata, baš kao i svaka kamera na mobitelu. Snimke su prosječne kvalitete.

S uređajem dolazi i paket aplikacija ThinkFree Office, a on pak dozvoljava pregled i obradu dokumenata. Kao što i sam naziv govori, mogu se pregledavati dokumenti, tablice i prezentacije.

Mobitel ima jednu slabu točku - bateriju. Ona je zaista premaloga kapaciteta pa se brzo istroši. Ali da ne bude baš tako crno, ona punjenja od pet minuta (prije nego što negdje izađeš) ovdje stvarno mogu produžiti trajanje baterije za otprilike pola sata.

Zaključak

Sve u svemu, ovo je izvrstan mobitel bez neke presudne mane. On nema pravu konkurenciju. S cijenom od 1.500 kn teško ćete naći bolji mobitel od ovoga. I još smartphone. Svaka čast LG-evim inženjerima koji su ovo projektirali. Mobitel zaslužuje titulu Best Buy u ovoj kategoriji. Svi moji prijatelji koji su ga vidjeli i čuli cijenu ostali su šokirani. Ako ovaj mobitel nije hit kao Cookie, ne znam što bi drugo moglo biti.               

Ivo će također testirati sve LG-eve uređaje namijenjene mladima tijekom 2011. godine. Čestitamo pobjedniku!

Više...

Izabrani su finalisti za recenzenta LG-evog pametnjakovića!

Postani službeni recenzent portala Teen385!

lg optimus me recenzija mobitel Teen385