Slika nije pronađena
Igrom slučaja, nakon premještanja stvari po stanu, širenja dječjeg prostora na još jednu sobu i početka glazbene škole zbog čega je pianino dobio bolju poziciju u stanu, ova mama odlučila je riješiti se televizora koji se više nigdje nije uklapao, piše mama Dragana za portal Roditelj&dijete.

Iako u toj obitelji nikada nisu branili gledanje televizijskih programa, roditelji su često bili zabrinuti zbog sadržaja koji se na tv-u prikazuje – u popodnevnim terminima prikazivane su emisije s oznakom “nije za mlađe od 14 i 16” pa su se zapitali: a kad je to točno vrijeme da mlađi gledaju tv?

Također su se prestrašili podatka da brza izmjena slika kod djece izaziva svojevrsnu “budnu hipnozu”. Zato su smislili strategiju kako da sinu objasne zašto se rješavaju televizora: televizor su dali baki jer je njen prastar, a oni će kupiti novi čim skupe dovoljno novaca za to. I njihov je klinac bio jako ponosan jer čine dobro djelo.

Napravili su još jednu stvar: omogućili su svome djetetu da gleda druge sadržaje. Zahvaljujući internetu, usb-stickovima i youtube-u sami su birali što će i kada gledati. Na Youtube-u je moguće pronaći “stare” generacije crtića koje se više ne mogu vidjeti na tv-u, a mnogo su bolji, pametniji i veseliji od svega što se danas nudi mladima i to bez dosadnih reklama koje prekidaju program!

Polako nam se upalila lampica: “Za sve je kriv ON!”

Sin ove majke nemirno je spavao noću: škrgutao je zubima dok spava i često pričao u snu. Kad su posjetili zubara zbog tog škrgutanja, ona ih je uputila psihologu. Imala je teoriju da zubima škrguće jer na taj način reagira na “događaje u toku dana”. Bez obzira na to da li se radi o tv-programu ili nekom događaju, sva su djeca osjetljiva, a neka dramatičnije proživljavaju informacije koje prime u toku dana. Majka je shvatila da bi razlog škrgutanju mogao biti televizijski program. 

Argumenti protiv televizora:

- specijalni paketi programa koji su dodatni trošak na mjesečnoj bazi, a najčešće ostanu potpuno neiskorišteni
- ideja da nešto propuštamo ako ne gledamo tv
- sve su inormacije dostupne na internetu i puno se brže osvježavaju
- za cijenu novog tv-a može se otići na neko putovanje ili izlet

Što se promijenilo?

Sin mnogo bolje čita. Zanimaju ga zabavnici i revije o automobilima. Ne škrguće više zubima i mirno spava, a nisu ga vodili ni na kakve terapije niti su mu davali lijekove. U stanu je mnogo mirnije i tiše i cijela obitelj ima više vremena za sebe. Klinci koji dođu u goste niti ne primijete da nema tv-a, ali su reakcije odraslih poznanika bile burne. Najčešće su im govorili da pretjeruju, stvaraju probleme gdje ih nema i optuživali ih da pokušavaju biti originalni.

Majka zaključuje: “Ovim je (potezom) u našoj maloj porodici počeo pokret otpora stereotipima i glupostima.”


L.B.
foto: sxc.hu

TV stereotipi gluposti

Još vijesti