Slika nije pronađena
Sigurno znaš i sama koliko se ljudi zapravo boji paukova ili, recimo zmija. I sama pomisao na ove jezive 'puzavce' često nam zna biti bljak. Ako si i ti jedna od tih nesretnika koji se boje paukova, suosjećamo s tobom. No, jesi li znala pa postoji savršeno objašnjenje zašto se bojiš paukova?

Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da strah od paukova može biti nasljedan. Da, dobro si pročitala. Izgleda da si strah koji imaš od ovih sitnih puzavih stvorenja ustvari naslijedila.

via GIPHY


Studija koja je donijela ove rezultate, istraživanje je provodila nad bebama kojima su redom bile prikazivanje fotografije raznih životinja. Između ostalih, prikazali su im fotografije paukova i zmija. Djeca su na te fotke refleksno počela reagirati vrlo neugodno, a razina stresa im se znatno povećala čime su automatski sama procijenila pauka i zmiju kao 'opasne' životinje.

Zanimljivo je da te iste bebe nisu imale nikakvu posebnu reakciju na fotografije ostalih životinja, poput nosoroga, ribe ili medvjeda.


S obzirom na sve to, moglo bi se reći da je naše 'gađenje' prema paukovima zapravo naslijeđena reakcija kojom instiktivno procjenjujemo je li neka životinja opasna ili nije. U nekim slučajevima ovaj strah kasnije se može razviti i u fobiju koja postaje mnogo veći problem.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

Upozorenje svim spavalicama – znanost je dokazala da previše sna može donijeti više štete nego koristi

FOTO Na maturalnoj večeri se pojavila 'prosjački obučena' i zbog plemenite geste doživjela neugodnost

Instagram nije više 'must have' – evo koja je sada najpopularnija društvena mreža među tinejdžerima


Istraživanje strah paukovi

Još vijesti