Slika nije pronađena

Kakvo je stanje s autobusnim školskim prijevozom u manjim gradovima u Hrvatskoj? Jesu li učenici zadovoljni s prijevozom i što bi mijenjali? Studenti su napravili malo istraživanje. Rezultati su za malo se zabrinuti.

Nekoliko studenata sa Studija za socijalni rad na Pravnom fakultetu u Zagrebu napravilo je jedan zanimljivi projekt. Anja, Ivan, Filip, Mia i Antonija istražili su kakav je školski prijevoz za one učenike koji ne idu u školu u gradu u kojem žive, i koji su iz manjih mjesta u Hrvatskoj. Oni su proučili stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali slika koju su dobili tamo, primjenjiva je i na brojna druga manja mjesta po državi. Radili su ovo u suradnji s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu u Zagrebu i Srednjom školom Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice. A što su saznali?

Osim što su se osvrnuli na prijevoz, koji vozi učenike od kuće do škole, naglasili su i  jedan veliki nedostatak koji imaju ruralna, nerazvijena područja – nemogućnost učenika na obrazovanje u slobodno vrijeme, misleći na  kazališta, odlaske u knjižnice, sportske aktivnosti i slično. Djeca iz ruralnih, udaljenih područja često ne mogu doći do takvog sadržaja bez osobnog automobila kojim će ih najčešće voziti roditelji. Javni prijevoz, tj. autobusne linije često su organizirane samo u vrijeme trajanja nastave.




A kakav je školski prijevoz koji ih vozi do škole? Neki učenici dolaze prvi u školu jer isti autobus mora otići po ostale učenike u okolna mjesta, a onda ti isti učenici odlaze zadnji, čekajući da autobus opet odveze ostale učenike. Poseban problem nastaje za djecu s teškoćama u razvoju, koji moraju ići u školu u drugom gradu i putovati po 45 minuta, jer škola koja im je udaljena 10 minuta nije senzibilizirana za njih. Ono što su ovi studenti izdvojili kao zaključak je da su škole dobro organizirane kada je prijevoz do škole u pitanju, ali treba pronaći način kako učiniti dostupnije ostale izvannastavne aktivnosti.

Snimili su video u kojem su učenici ispričali svoja iskustva sa školskim prijevozom.


Kakva su vaša iskustva sa školskim prijevozom?

Foto: Freepik/ Giphy

VIdeo: Učenici Informatičke sekcije Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice.

M.T./ Studenti Studija za socijalni rad na Pravnom fakultetu u Zagrebu

Pogledajte još:

U imeniku 5, a na maturi jedva prolaz: Kolika je razlika između ocjena u imeniku i onih na maturi?

Trudna s 18 godina: Govorili su joj da ga se 'riješi' i da je loš uzor, a kako se ona osjećala? Ovo je priča cure iz Hrvatske

Tinejdžerice u biznisu: Gimnazijalke su otvorile noćni klub – gosti su im veliki turbo folk izvođači

Učenici manja mjesta Autobusi Školski Prijevoz

Još vijesti