Slika nije pronađena
Oboružajte se pozitivnim raspoloženjem svaki put prije nego što se ulogirate u Facebook i krenete provjeravati što ima novoga s vašim prijateljima (ili neprijateljima). Novo istraživanje potvrdilo je da su i emocije koje se šire društvenim mrežama jednako zarazne kao i one koje dijelimo licem u lice.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu PLOS ONE pokazalo je da pozitivni, vesli i sretni statusi objavljeni na Facebooku potiču prijatelje na objavljivanje jednako pozitivnih statusa.

S druge strane je pokazano kako objavljivanje negativnih statusa u drugima također izaziva negativne emocije i potiče ih na njihovo iskazivanje. Zato dobro pripazite hoćete li se pojadati svima na Facebooku kad imate loš dan i ništa vam naizgled ne ide od ruke. Možda bi trebali dijeliti samo pozitivne događaje i emocije sa svojim znancima i prijateljima, barem ako vam je stalo učiniti društvene mreže sretnijim mjestom.

Istraživanje je u obzir uzelo gradove u kojima su sudionici živjeli te su pokazali kako ljudi koji žive u gradovima u kojima češće pada kiša, češće stavljaju negativne i kritične statuse te na taj način utječu na svoje prijatelje koji ne moraju nužno biti pod utjecajem istih loših vremenskih prilika. Raspoloženje je dakle - zarazno!

Zaključak cijelog istraživanja je da širenjem pozitivnih emocija pozitivno utječemo na naše prijatelje koji potom šire pozitivu dalje.

Želite li biti pozitivni i primati pozitivnu energiju, obratite pažnju na ovih 5 savjeta:

1. Kad ste sretni podijelite sreću sa svojim prijateljima.
2. Koristite “sviđa mi se” češće – kad god vam se nešto svidi!
3. Sa liste prijatelje uklonite negativne ljude koji šire negativne statuse.
4. Podijelite pozitivne i smiješne video klipove i fotografije.
5. Pozitivu proširite i na druge društvene mreže na kojima ste aktivni.


L.B.
izvor i foto: PLOS ONE

emocije društvene mreže Istraživanje

Još vijesti