Slika nije pronađena
Škole diljem svijeta po mnogočemu se razlikuju, a mi smo izdvojili neke koje totalno odudaraju od ostalih. Ovo su najzanimljivije činjenice o školama u svijetu za koje sigurno niste znali.

Kraljeva škola (The King's School) u Canterburyju, u Engleskoj najstarija je škola na svijetu. Ova privatna škola za djevojčice i dječake osnovana je davne 597. godine, a na samom početku to je zapravo bila  katedrala svetog Augustina.

via GIPHY


Škola Montessori u Indiji ima najveći broj učenika od svih ostalih škola u svijetu. Na dnevnoj bazi ovu školu pohađa više od 32 tisuće učenika, a u prostoru same škole ima preko tisuću učionica. Svaka njihova učionica je opremljena, a navodno imaju i preko tri tisuće računala.

Kako bismo mogli govoriti o školi ako usput ne spomenemo i domaće zadaće? Ako ste dosad mislili da dobivate previše  zadaće u školi, razmislite ponovno jer učenici koji pohađaju škole u Kini tjedno svoje zadaće moraju rješavati čak 14 sati!

Još jedna stvar koju sigurno niste znali. Učenici u Južnoj Koreji nakon nastave obavezno moraju ostati u školi i pomoći u čišćenju učionice. Tek kad završe sa čišćenjem, dozvoljeno im je da odu kući.

via GIPHY


I dok u našim školama u prvi razred krećemo već sa šest godina, djeca u Finskoj to moraju godinu dana kasnije. Naime, oni tek sa sedam godina mogu upisati osnovnu školu. Da vas ipak barem malo utješimo – ranije svejedno moraju pohađati određeni predškolski program.


Školarci u Rusiji svaku novu školsku godinu započinju na isti datum, odnosno 1. rujna. Taj dan u Rusiji je proglašen Danom znanja, a učenici moraju ići u školu taj dan - bez obzira je li taj dan možda praznik ili vikend.

Foto: Profimedia/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

Zabrinjavajući podaci – u čak 117 škola se nije upisan nijedan učenik, učitelji proglašeni viškom

Pitali smo vaše roditelje i dobili odgovore – evo što bi poručili sami sebi su sada ponovno u tvojim godinama

Većini dosadno, a svima korisno – razlozi zbog kojih trebate početi redovito čitati lektiru

Škola zanimljivosti Učenici

Još vijesti