Slika nije pronađena

Neki ih se panično boje, drugi dive iz daljine, a treći su toliko oduševljeni njima da ih drže kao kućne ljubimce. Zmije su životinje koje od davnina fasciniraju ljudski rod te su predmet mnogih mitova i simbolike, a možda ti do sada nije bilo poznato da su one nekima i omiljeni kućni ljubimci.

Iako zmije ne mogu biti ljubimci u klasičnom smislu te riječi, kao što su npr. pas ili mačka, u zadnjih par godina bilježi se znatan porast u broju onih koji su se odlučili upravo za njih kao svog sustanara.

No, brinuti o njima nije nimalo lako, a prije odluke o nabavci potrebno je i dosta toga naučiti o svijetu ovih zanimljivih životinja. Tako se npr. prostor u kojem ona boravi u kući ili stanu zove terarij, a on mora sadržavati posudu za vodu, grijače koji će osiguravati pravilnu temperaturu, te podlogu po kojoj se zmija može kretati. Zmije su i vrlo plašljive životinje tako da u svom prostoru trebaju i kućicu u koju se mogu zavući.


Pošto imaju jako razvijeno osjetilo mirisa, uz pomoć jezika nanjuše i osjete miris osobe koja im je blizu. Iako po prirodi mogu biti agresivne, u većini slučajeva ne napadaju prve, već se brane onda kad se osjećaju ugroženima. Kako su sve zmije mesožderi, njihova najdostupnija hrana su sitni glodavci kao što su miševi.


Iako za većinu ljudi nije ugodno gledati kako se zmija hrani, njezini vlasnici moraju se naviknuti na to da joj za hranjenje daju živog miša.
Pri nabavci zmije u obzir se uzima i to je li to prvi puta da se nabavlja takva životinja, jer neke zmije se mogu pokazati kao prezahtjevne za svoje još neiskusne vlasnike.

Neke od najpopularnijih za držanje u kući  su svakako Kukuruzna zmija čiju kožu odlikuje crvenkasti pigment zbog kojeg ima vrlo atraktivni izgled. Tu je još i Ball Phyton koji je ime dobio po zanimljivoj obrambenoj strategiji, a to je da se sklupča poput loptice kada misli da mu prijeti opasnost. Neke od poznatijih ljubimaca su i Kalifornijska kraljevska zmija, Mliječna zmija i Boa Konstriktor.

Zmije kao kućne ljubimce rado prihvaćaju i djeca koja su naviknuta da na njih ne reagiraju sa strahom, a iako u pravilu ne vole da ih se drži na rukama, mogu se na to s vremenom naviknuti. One su vrlo jednostavna bića te se smisao njihova života svodi na dva cilja, a to su hranjenje i parenje.

Što ti misliš o zmiji kao kućnom ljubimcu?

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

zmije Kućni ljubimci zanimljivo