Slika nije pronađena

Sve je više toplog vremena, a sladoled postaje omiljena poslastica. Iako postoje na desetine okusa, dva su ipak omiljena – čokolada i vanilija pa najčešće upravo posude s ovim okusima sladoleda pri kraju dana zjape prazne.

No, nije samo sladoled u pitanju, tu su i krafne s punjenjem, peciva, pudinzi, kroasani, kolači i još puno, puno toga. O čemu se god radilo, najčešća su upravo ova dva oprečna, a opet tako fina okusa – čokolada i vanilija.

Čokolada je strastvena, dramatična, a vanilija kooperativna i izrazito prijateljski raspoložena, kažu stručnjaci koji se bave proučavanjem karaktera i okusa. Kako bilo, mnogi vole pomiješati čokoladu i vaniliju jer im upravo tada nepce najviše uživa.

Jedna je anketa pokazala kako su ljudi ipak više skloniji čokoladi. Naime, od ukupnih 605 glasova, čokolada je dobila čak 350 glasova, a vanilija svega 121. Vrijedi li ovo i za tebe?

Čokolada

Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2.600 godina kuhali čokoladnu smjesu. Visoko razvijena civilizacija Maja u travnju je priređivala slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha, tijekom kojega bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja.


Asteci su čokoladni napitak pili zagrijan i bez trunke slatkoće, ali su dodavali začine poput vanilije i čilija, a tek će Europljani od čokolade napraviti slatkiš. Španjolski redovnici su prvi u Europi pripravljali čokoladu, još uvijek tekuću, te su počeli  dodavati šećer i cimet, ali tajnu nisu mogli dugo skrivati.

Iako se dugo smatralo da čokolada potiče stvaranje akni i pretilost, mnogi znalci reći će da se radi samo o jednom mitu koji nema službene potvrde. Štoviše, istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje čokolade povoljno djeluje na srce i mozak!

Kao u mnogim zemljama tako i u Hrvatskoj postoji Klub ljubitelja čokolade, čije se sjedište nalazi u Zagrebu, a ima tristotinjak članova.

Vanilija

Vanilija se smatra najfinijom mirodijom u slastičarstvu. Mnogo se troši u proizvodnji kolača, nekih vrsta peciva, čokolade pa i u proizvodnji likera. Vanilija, zajedno sa šafranom, kardamomom i zelenim paprom, spada u najskuplje začine, a jedan od razloga za to je dugotrajan proces proizvodnje, odnosno polagana fermentacija. Na taj način mahune poprimaju karakterističnu tamnu boju i prepoznatljivu aromu.


Vanilija se upotrebljavala u doba Maja i Asteka kao važan sastojak carskog čokoladnog napitka, koji su nazivali tlilxochitl. U Europi postaje popularna u 17. stoljeću, a upotrebljavala se kao ljekovito sredstvo za razne bolesti. Kao i mnoge začine, ni vaniliju nije zaobišao dobar glas o afrodizijačkim svojstvima. Najkvalitetnija vanilija dolazi iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog otočja, dok se indonezijska i vanilija s Tahitija smatraju manje kvalitetnima.


N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

Čokolada vanilija slatkiši sladoled

Još vijesti