Slika nije pronađena

Brojni slavni i uspješni biznismeni i slavne osobe bili su neposlušnici i upravo ih je ta osobina odvela daleko...

Bill Gates je s 11 godina počeo raditi probleme svojim roditeljima... Kako su njegove intelektualne sposobnosti rasle s vremenom, tako je porasla i njegova želja za dodatnim argumentiranjem izrečenog i prepiranjem po potrebi. Odbijao je npr. pospremati svoju sobu jer mu to nije imalo smisla, piše The Wall Street Journal. Ratovao je sa starcima stalno i bio pravi buntovnik i u tinejdžerskim danima. Danas ima 63 godine i njegova neto vrijednost je preko 96 milijarde američkih dolara.


Embed from Getty Images

I nije on jedini koji je bio problematičan – i Steve Jobs i Ingvar Kamprad (direktor tvrtke IKEA) s njim su dijelili crtu neposlušnosti, tvrdoglavosti i nekonformističkog pristupa. Svi su oni razmišljali izvan okvira, glasno zastupali svoje mišljenje koje nije bilo u skladu s većinskim, preuzimali rizike i vjerovali u sebe.

Istraživanje koje je provedeno davne 1968. godine na uzorku od 3000 osnovnoškolaca iz Luksemburga je potvrdilo povezanost između tih naizgled nepoželjnih osobina i kasnijeg uspjeha u životu. Znanstvenici su im priredili test inteligencije i upitnik u kojem su odgovarali o svojim osjećajima u vezi sa školom, a zatim su njihovim nastavnicima pružili upitnik o ponašanju učenika. Četrdeset godina kasnije, 2008. godine, su se opet obratili ispitanicima da vide kako njima život izgleda sada i iznenadili su se, piše EduCentar.

Ustvrdili su da, osim onog očitog (IQ-a, društveno-ekonomskog statusa roditelja i postignutog obrazovanja), visoku zaradu predviđa i kršenje pravila i prkosno ponašanje prema autoritetu. Nije im bilo jasno zašto, ali to je ispalo pozitivna osobina. Kasnije se njihov uspjeh povezivao sa sklonošću zauzimanja za sebe, što dugoročno vodi do bolje financijske situacije.


via GIPHY


Pitaš se što je 'the point'?

To ne znači da trebaš bježati iz škole, namjerno kršiti pravila, svađati se stalno... Ali znači da, ako zamjećuješ 'žicu' prkosa u sebi, možeš početi slaviti. Čini se da imaš veće šanse za uspjeh i ostvarivanje bogatstva. I da za iduću svađu s 'poslušnicima' imaš dobar argument.

Foto: Wikipedia/asierromero Freepik/Getty Images/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Logično je kad bolje razmisliš – oni koji vječno kasne su zdraviji i uspješniji!?

Sedam znakova da ćete biti uspješniji od ostalih – prepoznajete li se?

SAY WHAT Visoki ljudi navodno bolje prolaze u životu?!

Istraživanje butnovnost uspjeh bill gates osobina prkos tvrdoglavost steve jobs

Još vijesti