Slika nije pronađena

19-godišnja tinejdžerica Rabia Aytek iz Turske, uz veliku pomoć majke i profesora, uspjela je pobijediti predrasude vezane za autizam, biološki razvojni poremećaj mozga. Uspjela je upisati državni fakultet, a sada se sprema za natjecanje talenata.

Njena majka Canan kaže da se Rabia s dvije i pol godine povukla u sebe, te da se nije mogla brinuti o njoj sve do Rabijine pete godine, jer je i sama bolovala od raka. Zbog problema koje je imala i koje je nesvjesno izazivala u svojoj okolini i školi, Rabia nije mogla nastaviti s osnovnim obrazovanjem, nego je s istim nastavila u vrtiću.

S njom je radio psihijatar koji je uz pravilno propisanu terapiju, snažno utjecao na Rabijin životni put. Rabia je dvije do tri godine nakon gitare pohađala satove sviranja violine, klavira i satove pjevanja. Istovremeno je svakog tjedna pohađala sve tečajeve. Uspjeh se vidio već na kraju prvog mjeseca. Nakon koncerta koji je imala, na prijemnom ispitu u umjetničkoj školi osvojila je maksimalan broj bodova i tako dobila cijelu stipendiju.

U isto vijeme pohađala je državni konzervatorij Sveučilišta u Istanbulu. Majka kaže kako Rabia nije osramotila svoje profesore: Nisam ju slala u školu da se socijalizira. Za to postoje druga mjesta. Ovi satovi su bili bitni za nju kao glazbenicu. Ove godine je polagala ispit za upis na fakultet, a cilj nam je bio da se upiše na državni fakultet. Na taj način je premostila prepreke osoba s posebnim potrebama. Na ispitu koji se polaže sa stotinu bodova, ona je osvojila maksimalan broj bodova. Nakon što bude polagala ispit na kojem će se ocijeniti njen talent, želim da studira na državnom fakultetu. Moj cilj je otvoriti put djeci s posebnim potrebama.


Rabia je rekla da jako voli svirati. Njeni profesori su vrlo ponosni na nju i kažu kako je uvijek pokazivala veliki talent te da je bolja čak i od nekih profesora glazbenog.

L.B./izvor: Radiosarajevo.ba

foto: sxc.hu


Pročitajte još...

...Bratska ljubav ne poznaje granice: nosio bolesnog brata na leđima 60 kilometara!...

...11-godišnjakinja izmislila šalicu za djeda kojem se tresu ruke...

...Tinejdžerica se maštovitim jelima bori protiv poremećaja u prehrani...

rabia aytek 19 godina 19 instrumenata autizam

Još vijesti