Slika nije pronađena
Već smo nekoliko puta pisali o muško-ženskim prijateljstvima, ali nikad iz kuta gledanja gurua, zen majstora Oshoa. On je tu vrstu prijateljstva (u braku) usporedio sa zatvorom, tvrdeći da između zatvorenika i zatvorskog stražara nikad ne može biti prijateljstva.

On kaže da je brak najgora institucija koju je muškarac mogao izmisliti. Nije prirodna i osmišljena je kako bi muškarac mogao imati monopol nad ženom i minorizirati njezin značaj, skoro do razine predmeta. Tvrdi da muškarce biološki privlače žene, ali da isti žar ne može opstati godinama jer im samo osvajanje predstavlja izazov, a ne cjeloživotna veza.Dakle, kada bi oba čovjeka različitog spola ostala nevezana u odnosu, on bi mogao funkcionirati SAMO na temelju privlačnosti. Čekaj malo, znači li to da ni brak ni muško-ženska prijateljstva nisu moguća?! Da, upravo to sugerira Osho.Ipak, danas živimo u liberalnom društvu u kojem se žene, barem službeno, tretiraju jednako kao muškarci, a postoje i životne zajednice istog spola. Promijenile su se i ostale životne okolnosti – informacije su dostupne na dlanu, navikli smo na putovanja i upoznavanje dalekih krajeva, dostupno i sveprisutno obrazovanje – koje utječu na odnose između muškaraca i žena.

I ono najbitnije, ne postoji univerzalno točan odgovor postoje li muško-ženska prijateljstva jer s nama svijet nije počeo niti će završiti. Neki mogu imati prijatelje drugog spola, neki jednostavno ne mogu. Popularne serije poput 'Seks i grad' pokazuju prava prijateljstva samo između žena, s izuzetkom gej prijatelja. Straight prijateljstva obično završe romantičnim odnosom, kao u filmu 'Samo seks'.

Loading...
Foto: Giphy

M.Z.
Pročitajte još:

Zašto cure i dečki rijetko kada mogu biti `samo prijatelji`

Dečki, otvorite oči: znakovi da je tvoja najbolja prijateljica zaljubljena u tebe

Muško-ženska prijateljstva – mit ili stvarnost?

prijatelji Dečki Muškarci zene cure guru muško-ženska prijateljstva

Još vijesti