Slika nije pronađena

1915. godine, kad je imao 36 godina, Einstein je živio u ratom zahvaćenom Berlinu s rođakinjom Elsom koja će mu kasnije postati drugom suprugom. Njegova dva sina, Hans Albert Einstein i Eduard 'Tete' Einstein živjeli su s njegovom prvom suprugom Milevom u Zurichu.

Nakon dugih osam godina, njegova je teorija relativnosti koja će ga učiniti svjetski poznatom zvijezdom, napokon bila sažeta i to na samo dvije stranice! Potaknut i ganut tim uspjehom, poslao je svom 11-godišnjem sinu Hansu Albertu sljedeće pismo, objavljeno u knjizi Posterity: Letters of Great Americans to Their Children (Sljedeći naraštaj: Pisma slavnih Amerikanaca njihovoj djeci)

Moj dragi Alberte,

jučer sam primio tvoje pismo i jako se razveselio zbog toga. Već sam se počeo strahovati da mi više nikada nećeš pisati. Rekao si mi da ti je nezgodno kad te posjetim u Zurichu, zato mislim da je bolje da se nalazimo na drugom mjestu gdje nam nitko neće narušavati naš mir.

Svakako ću zahtijevati da svake godine provedemo mjesec dana zajedno da se uvjeriš kako imaš oca kojemu si drag i koji te voli. Od mene možeš naučiti mnogo dobrih i zanimljivih stvari koje ti ne mogu ponuditi drugi ljudi. U tome što sam mukotrpnim radom postigao neće uživati samo stranci već i moji dječaci. Ovih sam dana završio jedan od najljepših radova svog života, a kad narasteš ispričat ću ti više o tome.

Drago mi je čuti da voliš svirati klavir. Po mom mišljenju, to i stolarija su najbolji interesi za dječake tvoje dobi, bolji čak i od škole. Te stvari odgovaraju mladoj osobi kao što si ti. Na klaviru sviraj skladbe koje te raduju, čak i ako ti ih učitelj ne zada. To je način da najviše naučiš: kad nešto radiš s tolikim užitkom da ne primijetiš kako vrijeme prolazi. Ponekad mi se dogodi da se toliko udubim u svoj posao da zaboravim na ručak.

Igraj se i bacanja koluta s Tetom. To će te naučiti agilnosti. Također, posjeti mog prijatelja Zanggera ponekad. On je drag čovjek.

Budi s Teteom, ljubi vas otac.

Pozdravi mamu.

Kako ti se sviđa ovo pismo?

L.B./izvor: Time

foto: arhiva

Pročitajte još...

...Zadatak otkriva: razmišljaš li drugačije od drugih?...

...TEST - Vidite li Einsteina ili Marilyn Monroe?...

...Evo što možemo naučiti od Alberta Einsteina...

albert einstein pismo sinu hansu albertu savjeti Škola

Još vijesti