Slika nije pronađena

I dok se mnoge srednjoškolske prakse završavaju ispijanjem kave u obližnjem kafiću ili potpisivanjem dnevnika prakse već nakon prvog 'radnog' dana, ovaj je 15-godišnjak na svojoj praksi otkrio novi planet.

Tom Wagg odrađivao je praksu na Sveučilištu Keele tijekom koje je primijetio sićušnu točkicu u svjetlu zvijezde udaljene tisuću svjetlosnih godina od Zemlje. Bio je to znak da se na tom mjestu nalazi novi planet koji obritira oko zvijezde u našoj galaksiji.

Jako sam uzbuđen jer sam pronašao novi planet i impresioniran sam što ih možemo otkriti na tolikoj udaljenosti, izjavio je Tom koji danas ima 17 godina. Trebale su proći dvije godine kako bi se zbilja dokazalo da je ono što je Tom ugledao – novi planet.

Iako su astronomi diljem svijeta dosad pronašli preko tisuću planeta, Tom je najvjerojatnije najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom.

WASP software je impresivan, omogućio mi je da pretražujem stotine drugih zvijezda u potrazi za onom koja ima planet, kaže Tom.

Planet je iste veličine kao Jupiter, ali obiđe svoju zvijezdu u samo 2 dana što olakšava uočavanje planeta. Još uvijek nema ime iako je International Astronomical Union započela s provođenjem natječaja kako bi se svim van-sunčevim planetima dala imena.

Tom se veseli dati prijedlog i za svoj planet.

L.B./izvor: Metro.co.uk

foto: Keele University

Pročitajte još...

...Tajanstveni svemir: Mala škola astronomije...

...Astronautkinja u posjeti Prvoj gimnaziji u Varaždinu...

...Where to captain?...

tom wagg sveučilište keele international astronomical union Novi Planet

Još vijesti