Slika nije pronađena

Svi znamo da nije u redu lagati. Laž će se brzo saznati, a posljedica toga bit će da ćeš izgubiti povjerenje osoba koje si uvukao/la u laž. Postoje ipak i ‘bijele laži’ kojima možda druge pokušavamo poštedjeti boli i nepotrebne zabrinutosti, ukoliko je problem malen i nevažan.

U astrologiji je planet Merkur taj koji upravlja lažima. Po legendi, bog Hermes (Merkur) odmah nakon rođenja ukrao je stoku Apolonu. Ostao je otkriven, ali je sve demantirao – lagao je i pokušao uvjeriti sve da nije kriv.

Ovisno o položaju Merkura u trenutku rađanja, može se odrediti tko je i koliko naklonjen lažima. Pa, evo kako se koji horoskopski znak ponaša kada su laž i istina u pitanju.

Ovan

Ljudi rođeni u ovom znaku previše su impulzivni i neposredni da bi mogli sebi dozvoliti luksuz laganja ili ‘prikrivanja’ istine. Ovnovi govore ono što misle, a posljedice toga uočavaju tek nakon što se sve slegne. Gotovo uvijek zaključe da nisu stvoreni za političare ni za diplomate, ali zato barem uvijek govore istinu. Ako se kojim slučajem dogodi da time pogode nekog drugog, bit će im žao, ali neće uspjeti zatomiti svoj nagon da se i dalje ponašaju spontano i neusiljeno. Ipak su oni pod utjecajem Marsa – boga rata.

Ovnovi su pomalo egocentrični, ljubav prema sebi vodi ovnovske misli i akcije, a vodi se vlastitom vizijom stvarnosti, koja predstavlja njegovu istinu. Teško se prilagođava društvenim običajima u kojima vladaju poluistine, jer smatra da svi moraju biti iskreni i spontani, baš kao što je i on.

Bik

Tipičan Bik je naučio da prvo dobro prožvače ideje i misli, a tek onda djeluje. Bikovi pripadaju prvom fiksnom znaku, koji iskazuje poteškoće u prilagođavanju na različite mentalitete. Bikovi izbjegavaju laži i dobro da je tako jer bi se mogli uvaliti u velike probleme!

Međutim, ma koliko netko bio dobar, može mu se dogoditi da ponekad svjesno ili nesvjesno bude uvučen ili natjeran u laž. Bik će istinu pokušati izbjeći ili ‘prikriti’ samo u slučajevima kada mu je sudbina u pitanju.

Blizanci

Blizanci su poznati glumci koji svoj lik predano igraju i drže se uloge koju su si zadali. Nikada ne zapadaju u neke drastične situacije jer su vrlo elastični, sposobni da se prilagode okolini u svakom smislu. Sve zavisi o situaciji u kojoj se nalaze. Zato se i događa da Blizanci mogu muljati kao nijedan drugi znak – bilo u svrhu obrane ili napada.

Za Blizance je granica između besplatnih laži i neophodnog pregovaranja i kompromisa vrlo često maglovita, tako da se u njih ne može baš imati mnogo povjerenja.

Rak

Poznata emotivna nestabilnost koja krasi pripadnike ovog znaka čini Rakove sklonima upadajnju u velike laži, što im još više komplicira život i stvara im dojam da je cijeli svijet okrutan. Zaslugu ili krivnju za to nosi Mjesec, vladar ovog vodenog znaka. Mjesec upravlja raspoloženjem i reakcijama Rakova, koje su najčešće instinktivne. Dakle, ne može se od Rakova računati na stabilnost.

Ipak, senzibilnost i intuicija koji krase Račiće, uvijek ih navedu na to da izaberu najbolji put. Ako istinom neće povrijediti svoga bližnjeg, Rak će je izreći, kao što će se ponekad poslužiti malim lažima da ne bi poremetio nečije blagostanje ili ponos.

Lav

Pošteni, odani, postojani. Ovo su sve osobine koje se vezuju uz ličnost Lava koji će radije i sebe ugroziti nego nešto lagati i prešutjeti istinu! Na sreću, takvog je karaktera da će se u laži upuštati samo onoliko koliko je zaista potrebno.

Ako je u pitanju nešto do čega mu je izuzetno stalo, može se pretvoriti u izvrsnog lažljivca. U stanju je neprijatelje potpuno izbrisati s lica zemlje, makar zbog toga bio omražen i nesimpatičan.

Djevica

Pošto nose pečat Merkura, Djevice su i te kako sposobne za laž. S druge strane, pošto strahuju od mogućnosti da budu otkrivene, Djevice znaju malo prikočiti, jer ne bi mogle podnijeti situaciju u kojoj bi se osramotile. Dvolična priroda neprestano balansira između potrebe da bude dosljedna sebi i da uljepša istinu, ukoliko smatra da će profitirati od toga. Potreba da zadobije simpatije tjera ih da se ponašaju na adekvatan način i da lažu kada je to potrebno.

Vaga

Kao što je stalno naklonjena uspostavljanju ravnoteže, Vaga se na isti način ponaša i sa naklonošću prema lažima. Želi da postigne mir sa samom sobom i sa drugima, u bilo kojoj prilici. Vage su spremne da malo i otmjeno lažu. To čine u ime plemenitih ciljeva, a i zbog toga da bi pomogle onima koje vole. Istinu inače trubi na sva zvona, tako da je svima jasno kakvi su njeni stavovi.

Vage su pored ostalog inspirirane prirodnom društvenošću, što im omogućava da skoro sa svima budu u dobrim odnosima. Ako zaključe da će jedna laž donijeti dobro svima, Vage će slagati, ali će svima dati do znanja da to čine vrlo nevoljno, jer o lažovima imaju najgore mišljenje.

Škorpion

Da li zbog Plutona (gospodara podzemnog svijeta i prikrivenih stvari) ili zbog Merkura, koji je u sazvježđu Škorpiona vrlo utjecajan, ovaj je znak jedan od najsposobnijih lažljivaca među svim horoskopskim znakovima! Instinkt za laž je kod Škorpiona toliko jak da ga rijetko uspijeva obuzdati, a silno ga zabavljaju tuđe reakcije.

Može se dogoditi da se toliko užive u laži, da ispred svojih najbližih stvore potpuno drugačiju sliku o sebi. U svakom slučaju, vrlo su rezervirani, pa tako uspijevaju vrlo efikasno sačuvati tajnu koju im povjere.

Strijelac

S obzirom da u druge imaju puno povjerenja, Strijelci su možda najiskrenije ličnosti među horoskopskim znakovima. Skloni su da misle kako su i drugi poput njih, što je naravno pogrešno, pa se tako izlažu riziku da ih drugi povrijede. Strijelci ne znaju lagati, a kako su inače vrlo često i brbljivci, može se dogoditi da u svojim pričama malo pretjeraju i da neku riječ ili situaciju preuveličaju.

Razumljivo je da Strijelci kao vrlo dobroćudni i širokogrudi ljudi, uspijevaju dobiti oproštaj za ono što eventualno zabrljaju. U svakom slučaju, da bi se izbjegle bilo kakve nesuglasice, najbolje je ne provocirati Strijelce i ne tražiti od njih osobno mišljenje, pogotovo ne o stvarima koje ih pogađaju.

Jarac

Pošto su Jarčevi vrlo ambiciozni, normalno je da ne poznaju i ne priznaju nikakve prepreke na putu do ostvarenja cilja koji su sebi odredili. U stanju su da prešute svaku istinu koja bi na bilo koji način poremetila njihove planove. Što se samih laži tiče, Jarac će lagati samo onda kad je to njemu potrebno i korisno.

U svakodnevnom životu, kao i u obitelji, Jarac poštuje moralne norme i ne laže ili barem to izbjegava, a ponaša se iskreno i odano. Kada jednom upoznate njegove slabosti, vidjet ćete da se na Jarca uvijek možete osloniti.

Vodenjak

Karakteristično je za rođene u ovom znaku, da će pažljivo izbjegavati reći istinu koja bi mogla povrijediti njihove bližnje ili osobama s kojima žele održavati dugoročne odnose. Vodenjaci lažu samo onda kada uvide da će takva laž biti korisna za opće dobro i odnose.

Vodenjaci vladaju umjetnošću diplomacije pa tako mogu dobro posredovati između dvije struje suprotnih mišljenja.

Riba

Ako pripadnik ovog znaka laže, onda je to zbog toga da bi se nekako izvukao iz nemilosrdnih životnih obaveza koje ga okružuju, a za koje nije spreman. Ribe lete na krilima idealizma i mašte, one se zabavljaju zamišljanjem drugačije realnosti, fantastičnih situacija koje ih odvajaju od banalnosti, od kojih inače Ribe bježe glavom bez obzira!

Ponekad su skloni lagati o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i to u takvoj mjeri da i sami povjeruju u vlastitu laž. Često uljepšavaju stvari, preuveličavaju ih i izokreću, da ponekad čak steknu simpatije i blagonaklonost drugih. Svojim lažima ne žele nikoga povrijediti, najčešće se odluče na laž kako bi nekoga zaštitili ili nekome pomogli.

L.B./izvor: Haber

foto: sxc.hu

Horoskop laž Laganje

Još vijesti