U istraživanju će sudjelovati i psi i njihovi vlasnici

Veterinarski fakultet u Zagrebu provodi zanimljivo istraživanje u kojem i tvoj ljubimac može sudjelovati. Na svojoj Instagram stranici su objavili da pozivaju sve vlasnike zdravih pasa, a prvenstveno pasmina: labrador retriver, zlatni retriver, belgijski ovčar, njemački ovčar, kraljevska pudla, nizozemski ovčar, švicarski ovčar, flat coated retriver, border koli, australski ovčar i križanaca (i ostale pasmine su dobrodošle), starosti 1 do 14 godina, na sudjelovanje u istraživanju kroničnog stresa.

Za istraživanje im je potrebna dlaka psa pa će tako odrezati mali pramen dlake, a vlasnici će ispuniti upitnik kojim se ispituju životne navike i osobine vlasnika i pasa.

 

 

Prikupljene rezultate će koristiti pri izradi doktorskog rada „Pokazatelji kroničnog stresa u radnih i službenih pasa Republike Hrvatske“ čiji je cilj ispitati razlike u razini kroničnog stresa između službenih i radnih pasa (policijski psi, psi vodiči slijepih, psi pomagači i psi gorske službe spašavanja) i kućnih ljubimaca.

Uzorci dlake će se uzimati do kraja rujna u Klinici za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Zainteresirani oko dolaska mogu kontaktirati VEF putem maila tdodig@vef.unizg.hr ili pozivom na broj telefona 099 4877 734.

Još vijesti