Putokaz do studentskog servisa zagrebačkog SC-a

"Nema toliko studenata koji bi radili koliko ima ponuda poslodavaca. Na dan imamo 30 do 40 oglasa poslodavaca", kaže ravnatelj Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci Goran Manestar za Novi list.

Dokaz tome, dodaje, lipanjski je podatak o povećanju porasta prometa od studentskog rada za čak 30 posto u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Sve straktivnije satnice kako bi privukli studente

"Javlja nam se više poslodavaca nego što imamo studenata, a među njima je jako puno novih poslodavaca. Iako smo u lipnju ove godine imali nešto manje zaposlenih studenata nego u lipnju 2019. godine, promet je veći, a razlog je porast cijene sata. Sada je minimalna satnica 29,30 kuna, međutim poslodavcima je sve teže doći do radne snage pa povećavaju cijenu sata kako bi privukli studente", objašnjava Manestar.

Dodajući kako u odnosu na prošlu godinu postoji tendencija rasta zapošljavanja studenata, ravnatelj ističe da se ove godine u odnosu na prošlu od siječnja do lipnja povećao broj izdanih računa za 30 posto, dok je promet porastao za 15 do 20 posto.

U lipnju radilo 5385 studenata

"U lipnju je izdano 5385 računa, što znači da je toliko studenata prošli mjesec radilo. Za ovu akademsku godinu imamo u Student servisu prijavljena 7384 redovna studenta, 536 izvanrednih, koji da bi radili preko nas ne smiju imati sklopljene ugovore o radu, a imamo i 463 maturanta", navodi ravnatelj.

Posao koji donosi sve bolju satnicu... U ovoj zemlji čistačicama nude 37 000 kuna mjesečno: I dalje nemaju dovoljno radnika

Trenutno su, kaže, studenti kao zaposlenici najpoželjniji u turističkom i ugostiteljskom sektoru, a rado ih se zapošljava na recepciji, kao konobare, sobarice, spremačice, za obavljanje pomoćnih poslova u kuhinji, za rad u trgovini te kao animatore u turizmu.

Najbolje plaćeno programiranje i čišćenje apartmana

Najbolje plaćeni poslovi oni su programiranja te izrade i održavanja web stranica.

"Satnica za te poslove je 59 kuna. Istu satnicu imaju i studenti koji rade kao predavači u školama te oni koji pružaju usluge poduke i instrukcija u ustanovama. Dobra se satnica, od 41 kunu, nudi i za prevođenje, projektiranje te rad u Auto CAD-u i sličnim programima. Među poslovima s najvećom zaradom su i čišćenje apartmana i plovila, za te poslove studenti imaju satnicu od 47 kuna", kaže Manestar.

Vrijednost satnice u ugostiteljstvu kreće se od 30 do 35 kuna, dok satnica za rad nedjeljom ili blagdanom iznosi 45 do 55 kuna.

izvor: Novi list

Još vijesti