Francuska zastava

Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, poziva na podnošenje prijava za stipendije Vlade Francuske Republike za studij i stručno usavršavanje u akademskoj godini 2024./2025.

Studenti se mogu prijaviti u dvije kategorije.

1. Stipendije za studij i stručno usavršavanje - za sva znanstvena područja

a) Stipendije u trajanju od deset mjeseci za jednogodišnji diplomski ili poslijediplomski studij svih znanstvenih područja.

Stipendije su namijenjene kandidatima koji će u akademskoj godini 2024./2025. pohađati diplomske ili poslijediplomske studije svih znanstvenih područja na visokoškolskim ustanovama u Francuskoj.

Osim u iznimnim slučajevima, razdoblje stipendiranja počinje u rujnu 2024. godine. Stipendije se moraju iskoristiti u akademskoj godini 2024./2025. Kandidati koji su prethodno bili dobitnici ove stipendije nemaju pravo ponovne prijave za istu vrstu stipendije.

b) Stipendije za diplomsko ili poslijediplomsko stručno usavršavanje u trajanju od jednog mjeseca.

Stipendije su namijenjene mladim stručnjacima i studentima hrvatskih visokih učilišta, upisanima na diplomske studije ili integrirane sveučilišne studije (na 4. ili višu godinu integriranoga sveučilišnog studija) te poslijediplomske studije svih znanstvenih područja.

Stipendije nude mogućnost jednomjesečnog boravka na visokoškolskim ustanovama ili znanstveno-istraživačkim institutima u Francuskoj u svrhu stručnog usavršavanja, istraživanja i slično. Stručno usavršavanje u Francuskoj u sklopu dodijeljene stipendije mora se provesti do kraja 2024. godine.

2. Stipendija za dvojni doktorat (zajedničko mentorstvo ili cotutelle)

Stipendija u trajanju od pet mjeseci tijekom tri godine namijenjena je doktorandima koji imaju potpisan ugovor o dvojnom doktoratu s francuskim i hrvatskim institucijama.

Kriteriji formalne prihvatljivosti:

• stipendije su namijenjene kandidatima koji su rođeni nakon 31. prosinca 1988.
• kandidati trebaju dostaviti cjelokupnu prijavnu dokumentaciju, sukladno uvjetima poziva.

Kvalitativni kriteriji za dodjelu stipendije:

• kvaliteta studijskoga plana
• učinak mobilnosti i važnost boravka u Francuskoj za profesionalni razvoj kandidata
• učinak mobilnosti na razvoj te jačanje suradnje između matične ustanove kandidata u Hrvatskoj i ustanove primateljice u Francuskoj
akademska izvrsnost
• izvrsno znanje stranoga jezika na kojemu se održava studij ili stručno usavršavanje.

Znanje francuskoga jezika je prednost, ali nije uvjet za dodjelu stipendije.

Francuska strana osigurava isplatu financijske potpore tijekom boravka u Francuskoj, a troškove putovanja stipendista u Francusku snosi hrvatska strana, odnosno Agencija za mobilnost i programe EU-a. Ne postoji mogućnost snošenja troška studija (školarine) na izabranome francuskom sveučilištu.

Prednost će imati kandidati koji tijekom studija i stručnog usavršavanja u Francuskoj neće ostvarivati pravo na dodatno financiranje te neće istodobno primati neku drugu vrstu stipendije ili institucionalne financijske potpore.

Još vijesti