Vlak Hrvatskih željeznica na peronu.

U sjedištu Brodsko-posavske županije 29. studenoga 2022. potpisan je ugovor kojim se redovnim studentima s prebivalištem na području Županije omogućava besplatan prijevoz u 2. razredu redovnih vlakova na području Republike Hrvatske.

Na temelju pilot-projekta povoljnijega prijevoza redovnih studenata po cijeni mjesečne karte od 75 kuna koji je uveden u sklopu Europske godine mladih, Ugovor vrijedan 290.000 kuna potpisali su župan brodsko-posavski Danijel Marušić i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Iako je i zadnje četiri godine BPŽ djelomično sufinancirala troškove željezničkog prijevoza studenata, od 1. prosinca 2022. studentima će prijevoz biti financiran u cijelosti.

383 studenta neograničeno putuju potpuno besplatno

Župan Marušić naglasio je da projekt pridonosi gospodarskom jačanju Slavonije i ljudskih potencijala.

„Radi se o mogućnosti da 383 naša studenta neograničeno putuju u bilo kojem smjeru iz mjesta studiranja. Naravno da želimo imati što više visokoobrazovanih ljudi, a želimo i da se ti ljudi, uz dobru edukaciju, mogu neograničen broj puta i vratiti u našu županiju. Time roditeljima studenata želimo olakšati njihovo studiranje, a njih potaknuti da se vrate i ostanu ovdje te da jednog dana dobijemo stručnjake za zanimanja za koja se obrazuju“, kazao je Marušić.

„Na području ove županije prometuje 70 vlakova. Lani je zabilježeno 477 tisuća putnika, a ove godine od siječnja do rujna oko 500 tisuća. Nadam se da ćemo u suradnji sa Županijom na vlak privući još više studenata koji će neograničeno moći putovati do kraja akademske godine, odnosno do rujna 2023. godine“, dodao je Ukić naglasivši i da je prije uvođenja pilot-projekta u BPŽ-u zabilježen veći interes studenata za prijevoz vlakom.

Uvođenje sezonskog vlaka

Ukić je najavio i uvođenje u promet sezonskog vlaka koji će tijekom ljeta povezivati Vukovar, Vinkovce, Slavonski Brod, Sisak, Zagreb i Split, a njime će po povlaštenim uvjetima moći putovati i studenti.

Više informacija o uvjetima ostvarivanja pravo na besplatan prijevoz potražite ovdje.

Još vijesti