Plasirao se kao prvi na rang-ljestvici svih kandidata za upis na ovaj fakultet.

"Želim da, kada završim studij socijalnog rada, pomažem ugroženim porodicama, kao i bolesnoj djeci i djeci s poteškoćama u razvoju, drugim riječima, želim da se bavim jednim humanim poslom", rekao je ovo u razgovoru za Nezavisne novine Miloš Kojić, budući student socijalnog rada na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Banjaluci, koji je, iako slijep od rođenja, na prijemnom ispitu na fakultetu ostvario najbolje rezultate, te se našao na samom vrhu rang-liste studenata primljenih na ovaj studijski program.

Kao da je postao slavan

Kako kaže ovaj devetnaestogodišnjak, nije očekivao ovako dobar rezultat na prijemnom ispitu pa je bio iznenađen kada su mu sa svih strana počele stizati čestitke.

Ispred fakulteta okupilo se mnoštvo roditelja koji su dopratili djecu na prijemni... Na prijemni s mamom i tatom? Fotografija roditelja ispred fakulteta 'zapalila' Twitter

"Nisam vjerovao da ću biti prvi na rang-listi, ali kada su me obavijestili da sam prvi, bio sam presretan. Počele su mi stizati razne poruke od mojih profesora iz Dervente i mojih prijatelja, rodbine. Zbog toga sam kasnije bio malo zbunjen, jer su me svi zvali kao da sam postao neka slavna zvijezda", iskren je Kojić, koji naglašava da mu je u svemu tome najveću podršku davala obitelj, koja je uz njega bila na svakom koraku njegovog puta ka ostvarenju sna da postane socijalni radnik.

Ističe da će tokom studija u Banjaluci živjeti u studentskom domu. "Možda će mi to biti malo izazovno, jer sam stalno do sada bio uz svoju obitelj, ali Bože moj, u životu se stalno događaju promjene, tako da mora nekada i to da se dogodi", govori Kojić.

Prijemni završio za 20 minuta

Njegova majka Dragana Kojić ne krije ponos što je njen sin ostvario zaista izuzetne rezultate na primjenom ispitu, te navodi da je prije prijemnog ispita strepio.

"Mislio je da će testovi biti otisnuti na Brailleovom pismu, ali umjesto toga je imao asistenta na prijemnom. Bez obzira na to, kada je krenuo odgovarati na pitanja, ubrzo je shvatio da mu dobro ide i test je završio za nekih 20 minuta", govori njegova majka, navodeći da je Miloš rođen prijevremeno, te da je u inkubatoru proveo dva mjeseca, a zbog nedostatka kisika oštećen mu je vid.

Slika nije pronađena Ovo je fakultet na koji se najteže 'upada': Više od 60 tisuća prijava, mjesta za nešto više od 2000

Dodaje da još nisu u potpunosti upoznati s tim kako će izgledati studij za njenog sina.

"Njegov predsjednik razreda iz srednje škole je išao na fakultet i sve mu je osigurao za prijemni ispit. Asistent na fakultetu je rekao da će angažirati vjerojatno još dva mladića da mu pomognu, barem na početku, jer Miloš planira stanovati u studentskom domu", pojašnjava Dragana, ističući da će vjerojatno Miloš svu potrebnu literaturu dobivati elektronskim putem.

Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih znanosti u Banjaluci, koji je Milošu asistirao prilikom prijemnog ispita, kazao je da Miloš nije prvi student s oštećenjem vida na ovom fakultetu.

Nisu mu "gledali kroz prste" tijekom prijemnog

"Profesori i asistenti koji budu njemu predavali dobit će upute, prema kojima bi svoja predavanja trebali snimiti u audio-formatu i to mu kasnije proslijediti. Također, sve Word, PDF dokumente i PowerPoint prezentacije dostavljat će njemu, jer on ima softver koji mu omogućava automatsko čitanje tekstualnog formata", pojasnio je Vukojević, dodajući da Milošu nisu pravili ustupke u smislu da mu bude jednostavnije.

"Bio sam mu asistent da mu čitam pitanja i zaokružujem odgovore koje on daje, ali ne želimo nekoga diskriminirati u smislu da mu gledamo kroz prste. On će imati iste uvjete kao i svi drugi studenti", kazao je Vukojević.

izvor: nezavisne.com

Još vijesti