Nick je odlučio upisati Harvard - i uspio je!

Popularna Facebook stranica "Humans of New York", jedna je od mnogobrojnih na kojima se objavljuju zanimljive životne priče o stanovnicima ovog grada.

"Humans of..." je postao toliko popularan, da su stranice iste tematike i naziva počele nicati poput gljiva nakon kiše, kako za druge svjetske gradove, tako i za, primjerice, fakultete. Tako čak i domaći Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu ima svoju inačicu "Humans of FSB".

Objava o "fizikalcu" koji se godinama motao oko Harvarda izazvala je veliku pozornost i više tisuća komentara, vjerojatno zato jer dokazuje da su snovi itekako ostvarivi.

Upala je na doslovno sva sveučilišta koja je prijavila Maturnatica 'upala' na doslovno sva najprestižnija Ivy League sveučilišta – i još dodatnih 7

"Nikad nisam osjećao da tamo pripadam"

"Odrastao sam blizu Harvarda. Kao tinejdžer sam vozio skateboard na trgu Harvard, ali nikada nisam osjećao da tamo pripadam. Obrazovanje se u mojoj kući nikada nije cijenilo. Niti jedan od mojih roditelja nije išao na fakultet. Naš obiteljski život bio je u rasulu jer su se moji razvodili", prenosi popularan profil riječi mladog radnika Nicka.

Kako kaže, njegov je obrambeni mehanizam bilo tulumarenje, što ga je često dovodilo u probleme i nevolje. "Upadao sam u velike nevolje. Skoro sam odustao od srednje škole", piše.

Nick je sada na Harvardu

"I tako sam završio kao stolar. Tijekom proteklih nekoliko godina radio sam mnogo poslova na kampusu Harvarda. To je stari kampus pa uvijek ima posla", prepričava Nick i dodaje da mu je često bilo teško gledati druge kako pohađaju ovo prestižno sveučilište.

Donio odluku: "Neću piti. Ni pušiti. Ni raditi išta drugo dok ne upišem Harvard."

"Kada nosite uniformu i prekriveni ste prljavštinom i na koljenima ste, teško je ne osjećati se inferiornim. Čini se da uvijek postoji barijera između radnika i akademske zajednice", kaže mladić koji je prije tri godine donio veliku odluku o promjeni u svom životu nakon čitanja knjige "Zen i umjetnost održavanja motocikla".

"To je to. Neću piti. Ni pušiti. Ili raditi išta drugo dok ne upišem Harvard", dodaje. Nikome nije rekao za svoju odluku, a svaki je vikend išao na predavanja kako bi mogao steći svoju prvostupničku diplomu.

Osim toga, cijelo je ljeto učio za maturu i prijavio se na The Kennedy School of Government gdje je planirao studirati politiku i ekonomiju.

"Prošle su tri duge godine, a njihova je odluka konačno stigla prije nekoliko tjedana. Pomislio sam: 'Mučio sam se sa time već dovoljno dugo, sada ću barem imati završetak'", mislio je.

Nakon toga, otvorio je svoje računalo i pročitao mail, a nakon toga, kaže kako je prasnuo u smijeh. "Nije se činilo stvarnim. Toliko dugo sam ganjao ovaj san i konačno sam ga uhvatio. Sada sam odlučan učiniti nešto više s ovom prilikom, želim nekako i vratiti. Želim pomoći radnicima da vide kako imaju mjesto za stolom", kaže mudro za sam kraj.

Mladićeva priča na stranici dobila je gotovo 350 tisuća lajkova, skoro 10 tisuća komentara i nebrojeno mnogo poruka podrške.

Nick studira politiku i ekonomiju

"Ovo je nevjerojatna priča. Vrijedno je napomenuti da ste odabrali cilj, držali ga sjajnim tako što ste ga zadržali za sebe i pazili na svoju finalnu nagradu – umjesto da ste zaglibili u borbi za njom. Tako ste to stvorili radosno. Upravo ovo. Tako se događaju veliki pomaci", "Dobro došao na Kennedy Schooll! Jedva te čekam vidjeti na predavanjima!", "Na tisuće ljudi je inspirirano ovom pričom, uključujući i mene. Tko zna, možda i ja jednom dobijem priliku tamo", samo su neki od komentara.

Još vijesti