diploma

Zaslužan za viralnu objavu je korisnički profil naziva Scooter (@scootcork) iza kojeg stoji profesor i povjesničar zadužen za uređivanje podcast-a "No Country for History".

Njegov video o prednostima studiranja povijesti broji gotovo 240 tisuća pregleda, a stiže kao reakcija na izjavu drugoog TikTokera koji tvrdi da je diploma povijesti "apsolutno beskorisna".

Jedan od popularnijih studija među mladima

Scooter, naravno, pobija tu tvrdnju. Počinje argumentom da je studij povijesti još uvijek jedan od popularnijih među studentima, i to, kako tvrdi, iz dobrog razloga. "Studij povijesti priprema vas za obavljanje brojnih stvari korisnih u mnogo različitih poslova", kaže Scooter.

Kako dalje nastavlja, studiranje povijesti uči mlade da analiziraju i kritički misle, što je suprotno jednoj od najvećih predrasuda vezanih uz ovaj studij. "Ne radi se samo o učenju imena i mjesta napamet", kaže. "Doslovno, imao sam profesore na faksu koji su govorili: 'Ništa od toga mi nije bitno.'", tvrdi.

 

@scootcork #stitch with @education.forum dude is just salty that there isn’t an NFT major #history #usa #college #teacher #ushistory ♬ Love You So - The King Khan & BBQ ShowUmjesto "štrebanja", Scooter kaže da su njegovi profesori cijenili vještine poput analiziranja dokumenata, pisanja radova i argumentiranja na temelju dokaza.

Iako je njegova argumentacija kratka, osnovana je određenim provjerljivim činjenicama. Prema podacima Američkog povijesnog udruženja (American Historical Association), povjesničari s diplomom zapošljavaju se na širokom spektru karijera. Dok ih 18 posto završi u obrazovanju, 15 posto radi u menadžmentu, 11 posto u svijetu prava, a 10 posto plaću zarađuje u sektoru prodaje.

 

Nadalje, nisu im strana ni polja poput špedicije i transporta, zdravstva, volontiranja i rada za opće dobro, proizvodnje i umjetnosti, piše Yahoo.

Javili se i drugi koje je povijest usrećila

I drugi korisnici TikToka složili su se sa Scooterom.

"Pamćenje podataka za povjesničara je poput računanja tablice množenja za matematičare", dodaje jedan korisnik ove mreže. "Polje je mnooogo bogatije."

"I ja sam diplomirao povijest i stvari su ispale super", dodao je drugi."Na svakome od ovih studija naučiš pisati", dodaje sljedeći. "I to je važno za toliko poslova. Studiraj ono u čemu uživaš i nauči pisati."

Još vijesti