Izgladnjivanje nije najbolja opcija

Posljednjih nekoliko mjeseci, sve je učestalija praksa poznatija pod nazivom „jednodnevni post“ ili „24-satni post“. Ljudi su spremni svašta učiniti, a sve to u nadi da u samo nekoliko dana izgube željeni višak kilograma.

Većina dijeta koje garantiraju brzo mršavljenje se baziraju na izgladnjivanju, usprkos tome što nutricionisti i liječnici svakodnevno upozoravaju na opasnost i negativne strane takvoga života. Najnoviji trend jednodnevnog posta podrazumijeva konzumiranje samo kalorijski neutralnih napitaka, dok se nakon 24 sata osoba može slobodno vratiti svojoj uobičajenoj prehrani.

Pitanje koje se nameće u ovom trendu jest: „Koliko je takav trend zapravo štetan za ljudski organizam?“. Osim potencijalnog gubitka težine, jednodnevni post može imati pozitivan utjecaj na metabolizam i kardiovaskularno zdravlje. Međutim, važno je napomenuti da liječnici pozivaju na oprez, jer ovakav režim prehrane može izazvati osjećaj velike gladi, a kod pojedinaca i prouzrokovati neželjene komplikacije.

Nakon tog perioda tijelo krene koristiti svoje rezervne masti kako bi osiguralo energiju za svakodnevno funkcioniranje. Unatoč potencijalnoj koristi i gubitku kilograma, važno je napomenuti da treba u obzir uzeti i određene nuspojave, stoji na klik.hr.

Još vijesti