Posudi te knjige i napiši taj seminar.

Iako studenti koji se odluče za ovaj potez i plaćanje ove intelektualne usluge znaju da time krše kodeks akademske čestitosti te se upuštaju u radnju koju većina kolega i svi profesori osuđuju i ne odobravaju, neki studenti ipak odluče krenuti linijom manjeg otpora i pisanje seminarskih (pa čak i završnih) radova, prepustiti drugima.

Među njima ima privatnih osoba koje nude pomoć, ali i onih "profesionalnih" koji se na raznim oglasnicima i u grupama studenata na društvenim mrežama reklamiraju kao servisi za pisanje radova.

Iako smo još 2020. godine pisali o kolegici koja se "opekla" prilikom poslovanja s jednim ovakvim servisom za pružanje intelektualnih usluga, činjenica je da oni i dalje opstaju jer im se studenti i dalje javljaju, spremni platiti da netko drugi odradi njihove akademske obaveze.

Pokazuje to i slučaj studentice iz Sarajeva koja je, s još nekoliko kolega, stupila u kontakt s osobom koja stoji iza Facebook profila "Seminarski radovi". Nakon što su dogovorili uslugu koju je studentica unaprijed platila po cijeni od 120 konvertibilnih maraka (što je nešto manje od 500 kuna), osoba koja je trebala napisati rad jednostavno ju je – blokirala na društvenim mrežama.

Razmišljaju o prijavi

Zbog toga se obratila tamošnjim medijima, kako bi upozorila kolege na prevaru koju riskiraju naručujući ovakve "intelektualne" usluge. Kako kaže studentica, osim novca izgubila je i dragocjeno vrijeme.

"Želim samo skrenuti pažnju svima koji nemaju drugi izbor. Koji su puni obaveza i ne mogu od posla sami napisati seminarske radove pa su prinuđeni kontaktirati ovakve stranice sličnog sadržaja. Osjećam se prevareno i loše jer je jako ružno da se u današnje vrijeme ovako radi. Razmišljamo sve prijaviti nadležnim organima", izjavila je ogorčena studentica za portal Crna hronika.

Unatoč brojnim obavezama, činjenica je da se upisom na fakultet obvezujemo rješavati sve obaveze koje studiranje podrazumijeva, a kao što svi studenti znaju, pisanje seminarskih i završnih radova samo jedan dio studentskog života na koji treba računati.

izvor: crna-hronika.info

Slika nije pronađena Upozorila kolege na varalicu koja piše radove, a oni ju žestoko napali: 'Talog akademske zajednice'

Studentica s indeksom, provjerava ocjene... Profesor 'rušio' studenticu strojarstva zbog seminara: 'To je izborni predmet, ne treba mi čak ni petica'

Još vijesti