Jedino domaće sveučilište koje je dospjelo među 1000 najboljih...

Šangajska rang-ljestvica sveučilišta jedno je od najcitiranijih rangiranja najboljih sveučilišta na svijetu koje od 2003. godine objavljuje Šangajsko sveučilište Jiao Tong.

Svoje mjesto na ovom popisu sveučilišta moraju "zaslužiti" na temelju brojnih pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeha poput broja studenata i profesora, dobitnika Nobelove nagrade ili Fieldsove medalje, broja znanstvenika čiji se radovi redovito citiraju u drugim znanstvenim publikacijama, broja članaka objavljenih u prestižnim znanstvenim časopisima kao što su Nature ili Science, broja članaka u najznačajnijim znanstvenim bazama te akademskog uspjeha u odnosu na broj stalno zaposlenih profesora.

Prva mjesta na popisu redovito zauzimaju Harvard, Stanford, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Berkeley i Cambridge.

Sveučilište u Zagrebu na njoj se prvi put našlo 2011. godine, a Sveučilište u Splitu 2019. godine.

Na ovogodišnjoj listi, pak, zagrebačko Sveučilište kotira jednako kao i na prošlogodišnjoj – smjestilo se između 601. i 700. mjesta. Druga domaća sveučilišta nisu se plasirala na ovu rang-ljestvicu.

Što se Beograda i Ljubljane tiče, kotiraju bolje od Zagreba i nalaze se u kategoriji od 501. do 600. mjesta.

Iznenađujuće je što se od regionalnih sveučilišta na ljestvici našlo i Sveučilište u Novom Sadu, smjestivši se na samom začelju, između 901. i 1000. mjesta.

Na provom je mjestu i ove godine prestižno Sveučilište Harvard.

Još vijesti