Najbolji recept za pincu! Mirisna, mekana i ne može ispasti loše
M. P.
5.04.2023
Pinca od dizanog tijesta
Foto: FilipFilipovic/Shutterstock
Traži strpljenje, trud i vrijeme.
Dobar recept za uskršnju pincu je zaista teško naći, a ovaj tradicionalni slatki kruh traži strpljenje, trud i vrijeme. Svaka domaćica ima svoj tajni sastojak koji vješto skriva, a tijesto je ključan faktor da vam na kraju pinca ispadne mekana kao duša. Donosimo vam recept najpoznatije hrvatske slastičarke, Petre Jelenić, koja je otkrila svoj recept za najpoznatiji uskršnji kolač.
500g brašna
40g svježeg kvasca
1 žlica soli
100ml mlakog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
75g šećera
50g meda
1 mahuna vanilije
fino naribana korica 2 limuna
fino naribana korica 1 naranče
1 žlica ružine vodice
1 žlica ruma
50g maslaca sobne temperature
50g svinjske masti sobne temperature
@slagnakraju Sastojci: • 500 g brašna • 1 žlica soli • 40 g svježeg kvasca • 100 ml mlakog mlijeka • 2 jaja • 2 žumanjka • 75 g šećera • 50 g meda • 1 mahuna vanilije • fino naribana korica 2 limuna • fino naribana korica 1 naranče • 1 žlica ružine vodice • 1 žlica ruma • 50 g maslaca sobne temperature • 50 g svinjske masti sobne temperature Kvasac otopiti u mlakom mlijeku sa žlicom šećera i par žlica brašna (odvojiti od ukupne količine). Ostaviti 10ak minuta da se kvasac razbudi. Kvasac dodati u brašno i dodati sve preostale sastojke odjednom. Paziti da sve bude sobne temperature. Dobro umijesiti u jednoličnu smjesu, pa poklopiti i pustiti da se diže 2 sata na toplom mjestu. Zatim ponovno premijesiti i opet pustiti da se diže barem sat i pol. Nakon toga oblikovati kugle, pustiti ih da se dignu 20ak minuta. Premazati ih jajetom, zarezati, posuti šećerom i peći na 170 stupnjeva 20ak minuta. #recept#recipe#uskrs#pinca#kuhanje#pecenje#hrana#food#foodtiktok#slastice#tijesto#baking#slatko♬ original sound - slagnakraju
Način pripreme
Za početak otopite kvasac u mlakom mlijeku sa žlicom šećera i par žlica brašna. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac digne i dodajte ga u brašno, a zatim dodajte sve preostale sastojke odjednom. Umijesite jednoličnu smjesu, poklopite i ostavite dva sata da se diže na toplommjestu.
Nakon dva sata ponovno premijesite i opet pustite da se diže barem sat vremena. Za kraj oblikujte kugle i pustite ih da se dignu 20-ak minuta, premažite jajetom, zarežite i pecite na 170˚C 20-ak minuta. To je to! Dobar tek!