Čaša vode

Čaša vode na noćnom ormariću je nekima uobičajena praksa, a pogotovo onda kada za večeru pojedeš nešto slano. Vjerujemo da vam je svima poznata situacija kada se probudite tijekom noći i „dovršite“ tu čašu vode koja je stajala na ormariću barem nekoliko sati dok ste spavali.

No, koliko je ta praksa pametna i je li uopće dobra za naše zdravlje? Naravno, voda nema rok trajanja i ne može se pokvariti, ali ipak bi trebalo dobro razmisliti prije nego što popijete vodu koja je odstajala preko noći. Odgovor na ovo pitanje je dala doktorica Kelly Jones-Arbor iz National Capital Poison Centera.

Ako nemate poklopac ili ako voda nije u zatvorenoj boci, u vašu čašu vode mogu ući zagađivači, a staklo je osjetljivo na prašinu i kontaminaciju insektima. Iako se insekti probavljaju kao i hrana, ne treba zaboraviti na činjenicu da u čašu može dospjeti i neki kukac. Određena istraživanja pokazuju da se otrovne kemikalije mogu pronaći i u prašini, a to se s vremenom može povezati s nekim zdravstvenim problemima, prenosi klix.ba.

Možda ste primijetili i drugačiji okus vode koja je odstajala preko noći jer se plinovi iz zraka otapaju u vodi. Na taj način se ugljikov dioksid pretvara u ugljičnu kiselinu i voda može postati gorka. Iako ta voda mijenja okus, svejedno je sigurna za piće, ali svejedno treba voditi računa da neki insekti ili prašina mogu dospjeti do čaše i zagaditi je.

Još vijesti