Galerija Luksuzni studentski dom u Zadru svečano je otvoren ovog utorka... Novi studentski restoran Diadora u Zadru Novi studentski restoran Diadora u Zadru +1 Predivan, moderan prostor pun prirodnog svjetla

Luksuzni zadarski studentski dom je konačno svečano otvoren, a svečano su ga otvorili hrvatski premijer Andrej Plenković i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Kao što smo već u više navrata pisali, studentski dom sastoji se od tri paviljona u koje su smještena 284 studenta, a otvoren je i novi studentski restoran s 500 sjedećih mjesta.

Osim toga, uređeni su i sadržaji kao što su dnevni boravak, prostor za učenje, praonica rublja i čajna kuhinja.

"Porođajne muke" koje traju od 2005. godine

Podsjetimo, gradnja luksuznog studentskog doma i menze u Zadru je najavljena još 2017. godine, a trebala je započeti 2018., dok je Sveučilište u Zadru od Vlade taj prostor dobilo još 2005. godine. Gradnja je trajala godinu dana i osam mjeseci, a smještaj u domu studenti koriste još od svibnja.

Rektorica Vican je spomenula kako su u ovaj dom od samog početka gradnje uloženi višestrani i višebrojni institucijski napori, kao i napori pojedinaca i timova te je ukazala na to da se projekt zadarskog sveučilišta više godina nepravedno stavljao izvan liste prioriteta.

Novi studentski restoran Diadora u Zadru

"Izazvani smo prkositi vremenu depopulacije. Sveučilište smo koje se ne iščuđuje demografskoj slici Hrvatske, niti padu broja studentske populacije. Ponosimo se našim mladim snagama koje se ne povode za onima koji se nazivaju plivačima, a nosi ih struja, nego onima koji žive sa sviješću da se zemlja ne može iseliti. Oni su nam neugasiv motivacijski žižak. Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam ili otupiti tankoćutnost spram brojnih mladih talenata koji nam i čine poticaj u visokoobrazovnoj svakodnevici. Studentski dom i studentski restoran su dar koji su naši studenti zavrijedili", rekla je rektorica, a prenio Zadarski list.

Premijer Plenković je ukazao na to da je u ovaj objekt uloženo 95 milijuna kuna, ali i da je to kvalitetno uložen novac.

"Obrazovanje i znanost ključni su smjer razvoja zemlje. Zbog toga kontinuirano povećavamo ulaganja u njih te će za njih iznos u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti bez presedana, milijardu eura. Molim naše mlade da shvate da što god studiraju pridonose poimanju identiteta hrvatskog naroda u vremenu globalizacije", rekao je premijer na svečanom otvorenju.

Drugi najskuplji dom u Hrvatskoj

Puno se pričalo i o skupoj stanarini koja iznosi 825 kuna za dvokrevetne sobe, 675 kuna za trokrevetne i 600 kuna za jednokrevetne sobe za osobe sa smanjenom pokretljivošću, u odnosu na stari dom na adresi Franje Tuđmana 24d, gdje studenti sobu plaćaju 450 kuna. Ne čude stoga izvještaji lokalnih medija koji su krajem kolovoza pisali da navale u ovaj dom - nema.

Zadarski dom i menza 'Paprene' cijene u drugom najskupljem domu u Hrvatskoj: Evo koliko košta dvokrevetna soba

Naime, cijene soba čine ga drugim najskupljim studentskim domom u Hrvatskoj, nakon doma u Dubrovniku u kojemu smještaj u dvokrevetnoj sobi iznosi 850 kuna.

Novi studentski restoran Diadora u Zadru

Za studentske standarde su takve cijene ipak previsoke, ako uzmemo u obzir da u najvećem studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu, stanarina u obnovljenim paviljonima iznosi 375 kuna.

O smještaju studenata u Zadru se pričalo i ovo ljeto kada im je iznenada ukinut ljetni smještaj. Podsjetimo, prvo su najavili poskupljenje ljetnog smještaja s 900 na 1500 kuna da bi ga zatim iznenada ukinuli i ostavili studente da se sami snalaze i traže privatni smještaj.

Zadarski studenti na udaru Dva šoka: Prvo im podigli cijenu skoro za duplo, na kraju ukinuli ljetni smještaj, sada nemaju kuda

I novi studentski dom i restoran izgledaju odlično pa se nadamo da će zadarski studenti konačno moći uživati bez daljnjih neugodnih iznenađenja i drama.

Još vijesti